Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.08.2018. 10:30

Temperaturne sume posvuda iznad prosjeka, što kaže prognoza?

Kakvo nas vrijeme očekuje od 10. do 12. kolovoza?

Foto: Bigstockphoto/yurikr
  • 630
  • 40
  • 0

Na kopnu i u gorju u razdoblju od 10. do 12. kolovoza očekuje se promjenljivo oblačno, vruće i uglavnom suho vrijeme, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda. Lokalno su mogući pljuskovi praćeni tučom, grmljavinom i jakim vjetrom posebice sredinom razdoblja i to u središnjoj, sjeverozapadnoj te gorskoj Hrvatskoj. Maksimalna vrijednost temperature zraka na kopnu očekuje se većinom od 28°C do 33°C, u gorju uglavnom od 26°C do 31°C.

Minimalna temperatura zraka na kopnu očekuje se od 18°C do 23°C, u gorju od 15°C do 20°C. Na Jadranu se očekuje pretežno vedro, suho i vruće vrijeme uz malu mogućnost za nevrijeme. Maksimalne vrijednosti temperature zraka na Jadranu od 29°C do 34°C. Minimalne vrijednosti od 21°C do 26°C, a u kontinentalnom zaleđu od 18°C do 23°C.

"Temperaturne sume posvuda iznad prosjeka za ovo razdoblje. Zbog visokih temperatura i dugotrajne insolacije preporučuje se navodnjavanje, osobito za biljke s plitkim korjenovim sustavom. Za domaće životinje i pčele je potrebno osigurati dovoljne količine svježe vode. Prilikom boravka na otvorenom potrebna je adekvatna zaštita zbog vrlo visokog UV indeksa. Kiša i pljuskovi sredinom razdoblja na kopnu i u gorju mjestimice mogu ometati ili prekidati radove na otvorenom. Preporučuje se napraviti plitku obradu tla, tamo gdje za to postoji mogućnost, ručno ili manjim kultivatorom kako bi se voda procijedila u dublje slojeve zemlje", savjetuje se u Agrometeorološkoj prognozi.


Izvori

Državni hidrometeorološki zavod


Tagovi

Vrijeme DHMZ Agro prognoza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]