Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.05.2019. 13:30

Svibanj hladan - seljak neće biti gladan

Stižu li nam napokon topliji dani, zna naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Provjerite kakvo nas vrijeme očekuje u idućim danima.

Foto: Pixabay/PAGAM
  • 4.570
  • 410
  • 2

"Svibanj hladan – seljak neće biti gladan“, govori nam jedna stara pučka izreka. I zato, ne ljutimo se što su i proteklih sedam dana temperature zraka bile niže od prosjeka. Rast i razvoj poljoprivrednih kultura bio je usporen, jer je i akumulacija topline bila manja od prosjeka za ovo doba godine. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na 5℃, istoku Hrvatske 3℃, Istri i gorju 1℃, a na zapadu i na -1℃.

Tlo je bilo vrlo vlažno pa se plitka obrada tla obavljala vrlo teško ili nikako. Oborine su bile česte. Voćari i vinogradari preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljali su sa strahom da ih oborine vrlo brzo ne isperu s lisne mase tretiranih kultura. No, uvjeti za razvoj biljnih bolesti bili su vrlo povoljni. Ukupno je od utorka do danas ujutro izmjereno na istoku Hrvatske 7 do 14 mm, zapadu 17 do 46 mm, u gorju 13 do 20 mm, Istri 42 do 47 mm, a u Dalmaciji 4 do 17 mm oborine.

Dani koji dolaze konačno će biti topliji od prethodnih. Akumulacija topline bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. I upravo zato očekujemo intenzivniji rast i razvoj poljoprivrednih kultura, ali i korova.

Bit će nestabilno s mogućnošću pojave lokalnih pljuskova. Oborine ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana očekujemo u nedjelju i ponedjeljak. Dakle, suho vrijeme u petak i subotu treba iskoristiti za obavljanje preventivnih prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika. Zbog čestog ispiranja zaštitnih sredstava s lisne mase, savjetujemo korištenje okvašivača. Ne zaboravimo po potrebi obaviti i takozvanu interventnu gnojidbu kultura. To je gnojidba preko lisne mase. Odabir kemijskih sredstava neka bude po preporukama Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede 

Idućih dana očekujemo i vrlo intenzivan rast korova. Korovi se moraju uništavati plitkom obradom tla, ali i korištenjem pravilno odabranih herbicida.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]