Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.05.2024. 15:50

"Svibanj hladan - seljak neće biti gladan" stara je izreka, a što kaže prognoza?

Radarske slike DHMZ-a jedina su i najveća korist od nekada postojane protugradne obrane. Savjetujemo da se svakodnevno prate. One će nam mnogo pomoći pri planiranju dnevnih aktivnosti na otvorenom ne samo na kopnu nego i na moru.

Foto: Vedran Stapić
  • 320
  • 31
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila neznatno veća od prosjeka, ali imali smo osjećaj da je ipak bilo hladno. A da je i akumulacija topline bila manja od prosjeka, sigurno se ne bi ljutili. Naime, jedna stara pučka izreka govori: Svibanj hladan – seljak neće biti gladan.

Dnevne vrijednosti temperature zraka proteklih dana narasle su u gorju do 26℃, uzduž Jadrana i na sjeverozapadu 27℃, a na istoku do 29℃. Jutarnje vrijednosti temperatura spustile su se na kopnu ispod 10℃. Oborine su bile česte, ali ukupno izmjerene količine ponegdje su i manje od 10 mm. Ovisno od lokaliteta izmjereno je na istoku 7 do 10 mm, sjeverozapadu 6 do 30 mm, gorju 24 do 28 mm, a uzduž Jadrana samo 2 do 6 mm oborine.

Veseli nas da pojave tuče uglavnom nije bilo. U strahu od mogućih šteta mnogi su voćari, vinogradari, ali i ratari proteklih dana pohrlili u podružnice osiguravajućih društva osigurati svoje usjeve od mogućih šteta nastalih od tuče i oluje. Još uvijek nije kasno, a ipak mirnije spavamo.

Tlo je danas na kopnu umjereno vlažno pa se plitka obrada tla može obavljati. Spomenutom obradom spriječit će se stvaranje pokorice, ali i uništiti jednogodišnje korove bez upotrebe herbicida.

Sunce ovih dana izlazi nekoliko minuta prije 5:00 sati, a zalazi nešto poslije 20:00 sati, što znači da se može ranije ustajati i dugo tijekom dana obavljati planirane radove. Akumulacija topline bit će malo viša od prosjeka.

Do kraja tjedna atmosfera će još uvijek biti nestabilna, pa ponegdje u poslijepodnevnim satima na kopnu može biti jače izraženih pljuskova popraćenih grmljavinom. Kad zagrmi moguća je i pojava ne samo tuče nego i oluje. Takvo će vrijeme potrajati sve do četvrtka, a ponegdje i petka.

Najviše sati sijanja Sunca očekujemo da će biti u subotu, što znači da se tog dana mogu planirati preventivna prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika. Ne zaboravimo koristiti sistemićne fungicide jer vinova loza ulazi, a ponegdje već i prolazi, u fenofazu cvatnje. Za vinovu lozu to je najkritičnija faza, jer je upravo tada najosjetljivija na nama dobro poznate bolesti.  

I tako će uskoro proljeću kalendarski doći kraj. Veselimo se ljetu, lipnju prvom od tri ljetna mjeseca. No, astronomski će ljeto početi 20. lipnja u 22:50 sati.

Radarske slike na web stranici DHMZ-a jedina su i najveća korist od nekada postojane protugradne obrane. Savjetujemo da se svakodnevno prate. One će nam mnogo pomoći pri planiranju dnevnih aktivnosi na otvorenom ne samo na kopnu nego i na moru.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Nestabilno Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto je posijano, nešto samoniklo, ali sve je jestivo i zdravo.
Dio će u juhu, dio u proljetne rolice, a dio u salatu.
Pravi blagoslov 🥰🥰🥰
#oBilje #MajkaZemljadaje