Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.10.2019. 14:00

Svi Sveti mrzli dan, Božić u ledu okovan?

Iz babljeg ljeta ušli smo u dane primjerenije koncu listopada. Kakvo nas vrijeme očekuje i koje radove obavljati, i ovaj tjedan donosi naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Pshenichka
  • 2.979
  • 274
  • 1

Iz babljeg ljeta, eto nas u danima primjerenim kraju listopada. Naime, još u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak uživali smo u suhim i iznadprosječno toplim danima. Dnevna temperatura zraka narasla je ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu do 26℃. No, posljednjih je dana osjetno zahladilo. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se na istoku i zapadu zemlje na 1℃, a u gorju i na -3℃.  

Ratari koji su obavili kombajniranje kukuruza razveselili su se oborinama, jer je tlo bilo već pomalo i suho. Kako je na istoku i zapadu zemlje ukupno izmjereno 7 do 13 mm oborine, tlo je danas ponegdje već i vrlo vlažno. Priprema tla, ali i sjetva ozimih ratarskih kultura obavlja se vrlo teško. Veseli nas da je oborine bilo i u Istri, te u Dalmaciji sjeverno od Splita u količini i do 16 mm. No, od Splita prema jugu oborine je bilo vrlo malo ili nikako.

U danima koji dolaze očekujemo da će Sunce u gorju sijati prosječno 2 do 3 sata na dan, na istoku i zapadu zemlje 3 do 5, a uzduž Jadrana 5 do 8 sati na dan. Temperatura zraka od subote će biti u laganom porastu. Vrijedno je istaknuti kako pojavu mraza očekujemo ne samo u petak, nego i subotu u jutro. I zato, savjetujemo da se biljke osjetljive na temperature niže od točke smrzavanja unesu na toplija mjesta ili zaštitite odgovarajućom folijom.

Oborine će uskoro prestati. Njihovu ponovnu pojavu uzduž Jadrana očekujemo ponegdje već u subotu, dok će se u nedjelju i ponedjeljak proširiti na cijelu Dalmaciju. Na kopnu oborine očekujemo u nedjelju, ponedjeljak, a ponegdje još uvijek i u utorak. Dakle, ulazak kombajna i traktora na oranice idućih će dana biti težak, jer će tlo biti vlažno.

Suhe, ali i sunčane dane do nedjelje svakako treba iskoristiti za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka.

Još malo i eto nas u posljednjem od tri jesenska mjeseca. Studeni se smatra kasno jesenskim mjesecom. U rimskom kalendaru ovaj je mjesec bio deveti po redu, pa od tuda i ime novembar (novem = devet). U odnosu na listopad studeni je hladniji u Zadru za 4 ℃, Gospiću i Zagrebu 5℃, a u Osijeku i za 6℃.

Prošle nam je godine u studenom bilo "toplo“. Srednja mjesečna temperatura zraka u Osijeku i Zagrebu bila je veća od prosjeka za 2℃. Na zapadu zemlje oborine su bile u okvirima višegodišnjeg prosjeka, dok su na istoku zemlje bile manje i za 60% pa je tlo bilo uglavnom suho. Vjerujemo kako ove godine ipak neće biti tako.

Jedna stara pučka izreka kaže: "Svi Sveti mrzli dan, Božić u ledu okovan“ I zato, ako će stvarno jutro na blagdan Svih Svetih biti mrzlo, lako se može dogoditi da nam Božić bude hladan, odnosno ledom okovan.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.