Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.04.2020. 13:30

Suša će sigurno još potrajati, pripazite na stvaranje pokorice

Osim suše, pokorica itekako može otežati nicanje ratarskih i povrtlarskih kultura, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kad možemo očekivati veće količine oborina?

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.771
  • 344
  • 0

Pred nama su suhi i sunčani dani. Najtoplije će biti u petak i subotu s dnevnom temperaturom zraka od 21℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se u nedjelju spustiti na samo 5℃.  Uzduž Jadrana u nedjelju očekujemo dnevnu temperaturu od 25℃, dok će se jutarnja spustiti na 10 ℃.  

Akumulirana toplina na istoku Hrvatske, te uzduž Jadrana bit će u granicama prosječnih višegodišnjih vrijednosti, u gorju će biti veća od prosjeka za 15%, a na zapadu i za 20%. Kako je u tijeku sjetva ratarskih i nekih povrtlarskih kultura vrijedno je istaknuti kako će temperatura sjetvenog sloja tla na istoku i zapadu Hrvatske narasti i do 17℃, a to znači da je tlo dovoljno toplo za klijanje i nicanje svih ratarskih, pa i povrtlarskih kultura. U gorju će se sjetveni sloj tla zagrijati do samo 14℃.

Tlo će i u danima koji dolaze biti vrlo suho. Oborine na istoku i zapadu zemlje očekujemo u danima vikenda. No, nažalost očekivane količine bit će vrlo male, ali dovoljne da na tlu ipak ponegdje dođe do stvaranja pokorice koja otežava nicanje posijanih ratarskih kultura. Da, sad osim suše eto nam opasnosti i od pojave pokorice. Prisjetimo se, pokorica nastaje kad kapi kiše udaranjem u tlo razbiju čestice tla, rasprše koloide, masu tla zamulje, a zatim se tako zamuljeno tlo osuši.

Uslijed pokorice plinovi više ne mogu iz tla odlaziti u atmosferu, a i obrnuto pa u tlu dolazi do porasta koncentracije ugljičnog dioksida. Kako je ulazak kisika u tlo otežan, klijanje sjemena u takvim je uvjetima vrlo teško, nicanje neujednačeno, a sklop izniknulih biljaka je vrlo rijedak. I zato, savjetujemo da se nastala pokorica plitkom obradom tla što prije razbije.

Savjetujemo vam da suhe i sunčane dane svakako iskoristite za sadnju ljetnog cvijeća. Ne zaboravite pregledati ruže, jer je opasnost od pojave lisnih ušiju, ali i pepelnice vrlo velika. No, vrijeme će iduća tri dana biti povoljno i za preventivna prskanja vinove loze protiv grinja, ali ovisno o fenofazi u kojoj se ona nalazi. Kako je sjetva u tijeku, savjetujemo da ne zaboravite obaviti prskanje tzv. zemljišnim herbicidima, kako nam se tijekom nicanja kukuruza i ostalih kultura ne bi pojavili korovi.  

Zbog boravka na otvorenom moramo spomenuti i koncentraciju peludi u zraku. Ona je na zapadu Hrvatske visoka od hrasta, breze, ali i od kopriva. Na istoku je koncentracija peludi od svih biljnih vrsta umjerena ili niska.

I na kraju, vjerujemo da mnoge zanima kad će konačno pasti veće količine oborine. Očekujemo da će se to dogoditi tek sredinom idućeg tjedna. Do tada posijane i posađene povrtlarske i ratarske kulture, te ponegdje i lozne cjepove treba svakodnevno navodnjavati s dovoljnim količinama vode kako naš trud, ali i novac ne bi bio bačen u "vjetar“.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]