Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.09.2021. 09:40

Suho, sunčano i ugodno toplo uz lokalne pljuskove

Tlo je suho. Očekivani pljuskovi kiše neće biti dovoljni da se ublaži nedostatak vode u tlu, napominje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.623
  • 10
  • 0

Proteklih sedam dana temperatura zraka narasla je u gorju do 25° C, na istoku i zapadu 27° C, a uzduž Jadrana i do 30° C.

No, akumulacija topline ipak je bila jednaka višegodišnjem prosjeku za ovo doba godine. Jutra su ipak bila svježa pa se temperatura pri tlu spustila ne samo u Gospiću, nego i u Osijeku i Varaždinu na 4° C. Vrijedno je istaknuti kako kiše u cijeloj zemlji nije bilo, pa je tlo i dalje vrlo suho. Priprema za jesensku sjetvu obavljala se vrlo teško.

Poneke poljodjelce vjerujemo da će razveseliti vijest da će u petak ponegdje na istoku i zapadu biti lokalnih pljuskova. Bit će i grmljavine. Međutim, očekivane količine kiše neće biti dovoljne da se podmiri nedostatak vode u tlu. Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka na kopnu, ali i uzduž Jadrana narasti i do 27° C.  

Jutra će i dalje biti svježa. Temperatura će se spustiti na samo 10° C. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka za 10 do 15 posto. Suhi, sunčani, ali i ugodno topli dani sve do sredine ovog mjeseca bit će po volji voćara i vinogradara. No, ne i ratara jer će se priprema tla za jesensku sjetvu i dalje odvijati vrlo teško.

Hvalevrijedna vijest dolazi nam iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Dugo očekivana izgradnja meteorološkog radarskog centra iznad Labina je krenula. Uskoro kreće i izgradnja Radarskog centara kod Sukošana i na Pelješcu, što znači da će uskoro cijeli Jadran biti pokriven radarskom slikom.

Vrijedni poljodjelci uskoro će imati priliku sami pratiti razvoj vremena u svome kraju. O dolascima nevremena na moru i kopnu bit će pravovremeno obaviješteni.   


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.