Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.04.2022. 13:30

Suhe i sunčane dane kvalitetno iskoristite, ali i pripremite se na zaštitu od mraza

Kako je rast korova vrlo intenzivan, naš agrometorolog mr.sc. Dražen Kaučić savjetuje da se ovih dana obavi plitka obrada tla ili prskanje herbicidima.

Foto: Renata Prusina/Arhiva AK
  • 3.415
  • 167
  • 0

Proteklih sedam dana temperatura zraka narasla je tijekom podneva u gorju do 17℃, uzduž Jadrana 19℃, na sjeverozapadu 22℃, a na istoku do 23℃. Pupovi vinove loze počeli su bubriti, a voćke ulaziti u fazu pune cvatnje. No, temperatura pri tlu tijekom ranih jutarnjih sati spuštala se ispod točke smrzavanja. U Pločama je izmjeren -1℃, Zagrebu -5℃, Ogulinu i Pazinu -6℃, a u Slavonskome Brodu i -8℃.

Spomenute temperature izmjerene su samo jedno jutro, a njihovo je trajanje bilo vrlo kratko. Vrijedno je istaknuti kako već na 200 cm od tla temperature nisu bile negativnog predznaka, a što znači da mraza nije bilo, pa šteta za sada ipak nema na voćkama i vinovoj lozi. One su moguće samo na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, a nisu bile pokrivene folijom.

Kiša u subotu mnoge je razveselila, a pogotovo one koji su do tada uspjeli nešto posijati i posaditi. Ukupno je izmjereno na istoku 4 do 11 mm, sjeverozapadu 7 do 14 mm, gorju 8 do 23 mm, a uzduž Jadrana 4 do 27 mm kiše. Nakon toga uslijedili su suhi i ponovno sunčani dani. Tlo je umjereno vlažno, pa se i obrada tla može kvalitetno obavljati.

Do kraja tjedna akumulacija topline u cijeloj će zemlji biti jednaka ili nešto veća od prosjeka. Na istoku i sjeverozapadu dnevne će temperature narasti i do 24℃. Dani će biti suhi i sunčani, pa će se planirani radovi moći obavljati.

U subotu i nedjelju vjerojatnost za pojavu kiše postoji, ali je vrlo mala. Zahladit će, a pri tlu ponegdje može biti slabog mraza. Nažalost, njegovu pojavu očekujemo i u prvoj polovici tjedna koji dolazi.

Dani će od ponedjeljka do srijede ponovno biti suhi i sunčani, ali s temperaturama primjerenim ranom proljeću i akumulacijom topline manjom od višegodišnjeg prosjeka.

Dakle, pred nama su uglavnom suhi dani. Bojimo se da bi ponovno sjetveni sloj tla mogao idućih sedam, ali možda i više dana od toga biti suh. Ako se ovo ostvari, planirana sjetva će biti nekvalitetna, a strah od lošeg nicanja je potpuno opravdan.

Savjetujemo da se dani do petka, a zatim u prvoj polovici tjedna iskoriste za uništavanje korova čiji je rast ovih dana vrlo intenzivan. Ponavljamo, pripremite se na zaštitu od mraza. Vjerojatnost za pojavu mraza na istoku i sjeverozapadu zemlje traje sve do prvih dana mjeseca svibnja, a do tada će iz dana u dan voćke i vinova loza biti sve osjetljiviji na mraz.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Mraz Suša


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.