Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.04.2022. 13:30

Suhe i sunčane dane kvalitetno iskoristite, ali i pripremite se na zaštitu od mraza

Kako je rast korova vrlo intenzivan, naš agrometorolog mr.sc. Dražen Kaučić savjetuje da se ovih dana obavi plitka obrada tla ili prskanje herbicidima.

Foto: Renata Prusina/Arhiva AK
  • 2.618
  • 167
  • 0

Proteklih sedam dana temperatura zraka narasla je tijekom podneva u gorju do 17℃, uzduž Jadrana 19℃, na sjeverozapadu 22℃, a na istoku do 23℃. Pupovi vinove loze počeli su bubriti, a voćke ulaziti u fazu pune cvatnje. No, temperatura pri tlu tijekom ranih jutarnjih sati spuštala se ispod točke smrzavanja. U Pločama je izmjeren -1℃, Zagrebu -5℃, Ogulinu i Pazinu -6℃, a u Slavonskome Brodu i -8℃.

Spomenute temperature izmjerene su samo jedno jutro, a njihovo je trajanje bilo vrlo kratko. Vrijedno je istaknuti kako već na 200 cm od tla temperature nisu bile negativnog predznaka, a što znači da mraza nije bilo, pa šteta za sada ipak nema na voćkama i vinovoj lozi. One su moguće samo na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, a nisu bile pokrivene folijom.

Kiša u subotu mnoge je razveselila, a pogotovo one koji su do tada uspjeli nešto posijati i posaditi. Ukupno je izmjereno na istoku 4 do 11 mm, sjeverozapadu 7 do 14 mm, gorju 8 do 23 mm, a uzduž Jadrana 4 do 27 mm kiše. Nakon toga uslijedili su suhi i ponovno sunčani dani. Tlo je umjereno vlažno, pa se i obrada tla može kvalitetno obavljati.

Do kraja tjedna akumulacija topline u cijeloj će zemlji biti jednaka ili nešto veća od prosjeka. Na istoku i sjeverozapadu dnevne će temperature narasti i do 24℃. Dani će biti suhi i sunčani, pa će se planirani radovi moći obavljati.

U subotu i nedjelju vjerojatnost za pojavu kiše postoji, ali je vrlo mala. Zahladit će, a pri tlu ponegdje može biti slabog mraza. Nažalost, njegovu pojavu očekujemo i u prvoj polovici tjedna koji dolazi.

Dani će od ponedjeljka do srijede ponovno biti suhi i sunčani, ali s temperaturama primjerenim ranom proljeću i akumulacijom topline manjom od višegodišnjeg prosjeka.

Dakle, pred nama su uglavnom suhi dani. Bojimo se da bi ponovno sjetveni sloj tla mogao idućih sedam, ali možda i više dana od toga biti suh. Ako se ovo ostvari, planirana sjetva će biti nekvalitetna, a strah od lošeg nicanja je potpuno opravdan.

Savjetujemo da se dani do petka, a zatim u prvoj polovici tjedna iskoriste za uništavanje korova čiji je rast ovih dana vrlo intenzivan. Ponavljamo, pripremite se na zaštitu od mraza. Vjerojatnost za pojavu mraza na istoku i sjeverozapadu zemlje traje sve do prvih dana mjeseca svibnja, a do tada će iz dana u dan voćke i vinova loza biti sve osjetljiviji na mraz.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Mraz Suša


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]