Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.07.2021. 13:30

Što srpanj ne iskuha, to rujan ne ispeče

Moguće su pojave grmljavinskog nevremena, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Renata Prusina
  • 6.054
  • 287
  • 0

Veseli nas da je konačno proteklih dana bilo pojave oborine. No, ukupno izmjerene količine ipak nisu bile posvuda dovoljne da nadoknade manjak vode u tlu. Na istoku gdje je izmjereno 1 do 9 mm sigurno je premalo kako za biljke s kratkim, tako i za one s dubljim korijenovim sustavom. Na zapadu je oborine bilo više. Izmjereno je 1 do 33 mm, a što je sigurno dovoljno da se nadoknadi manjak vode u tlu.

Vrijedno je istaknuti kako se proteklih dana tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustila uzduž Jadrana na 17℃, na istoku 10℃, zapadu 9℃, a u gorju na 8℃. Međutim, bilo je dana i kada je dnevna temperatura narasla u gorju do 33℃, uzduž Jadrana 34℃, na zapadu 36℃, a istoku i do 37℃. Upravo zato, biljke su doživljavale temperaturni stres. Vruće je bilo i životinjama, pa su one koje borave na otvorenom tražile hladovinu. Potreba za vodom bila je povećana.

Oborine očekujemo i u danima koji dolaze. Već sutra, ali i prekosutra vjerojatnost za njihovu pojavu na istoku i zapadu je 55 posto. Upozoravamo kako spomenutih dana ponegdje može biti i grmljavinskog nevremena. Najavljene oborine neće biti obilne, pa će i dalje u tlu nedostajati lako pristupačne vode za mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom. Dnevna će temperatura zraka tijekom vikenda ponovno biti veća od 30℃, što znači da je i dalje na snazi upozorenje od vrlo visokog UV indeksa.

Pore na tlu ubrzavaju proces evaporacije. Već prisutnoj suši ne nazire se kraj. Vinogradare upozoravamo na moguću pojavu pepelnice. Naime, vrući dani itekako pogoduju njenom nastanku i širenju. Prskanja moraju biti redovita s pravilno odabranim sredstvima, jer je opasnost od širenja i sive plijesni također vrlo velika.

Ne zaboravimo koristiti insekticide za suzbijanje moljca. Akumulacija topline na kopnu bit će veća od prosjeka za 30 do 40 posto, a što pogoduje pšenici i ječmu koji su u fazi voštane zriobe.

Stara pučka izreka kaže: "Što srpanj ne iskuha, to rujan ne ispeče“. I zato, možda je i dobro da ovog mjeseca malo "kuha".


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.