Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.01.2019. 13:30

Stižu snijeg, kiša i sunce. Ozime kulture neće stradati, provjerite voćnjake i vinograde

I ovaj tjedan vam poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi iscrpnu agro prognozu.

Foto: Pixabay/lenalindell20
  • 1.729
  • 148
  • 0

U razdoblju od 1. siječnja do danas ujutro dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 9℃, a na otocima i do 14℃. No, jutarnja temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Splitu na -6℃, Pazinu -9 ℃, Osijeku -11℃, Gospiću ali i u Slavonskome Brodu -12℃, a na Zavižanu kao i u Varaždinu i na -15℃.  I zato, ako voda iz cijevi na otvorenom nije ispuštena, doći će do njihovog pucanja.

Tlo je umjereno vlažno, jer je oborine bilo vrlo malo. U gorju je ukupno palo 1 do 5 mm, a na istoku i zapadu zemlje 1 do 10 mm. U Istri i Dalmaciji oborine nije bilo. Snijega na tlu danas ima uglavnom na istoku Hrvatske. Njegova visina bila je jutros u Kopačkom ritu 6 cm, Belom Manastiru i Kutjevu 5 cm, Daruvaru 4 cm, Osijeku 3 cm, a u Vinkovcima i Vukovaru samo 1 cm. S obzirom na tako male visine snijega, ali i spomenute jutarnje temperature zraka ozime ratarske kulture ipak neće stradati, jer one podnose znatno niže temperature zraka. Stradati može jedino poneko nezaštićeno ukrasno bilje, ali koje ionako nije otporno na temperature ispod točke smrzavanja. Veseli nas da se proteklih dana smrzavalo duboko izorano tlo, jer će ono u proljeće biti praškasto.

U danima koji dolaze, tj. do subote dnevna će temperatura zraka narasti na kopnu samo do 3℃, a uz Jadran do ugodnih 8 ℃. Jutra će i dalje biti hladna, te će se na kopnu jutarnja temperatura zraka spustiti na -2℃, a pri tlu i niže za 3℃ do 4℃. Uzduž Jadrana spomenute jutarnje temperature zraka samo ponegdje mogu biti negativnog predznaka. No, u zaleđu Dalmacije vjerojatnost da će one biti negativne je ipak vrlo velika.

Snijega će idućih dana biti te ne moramo strahovati da će ozime kulture trpjeti od nedostatka vode u tlu. Njegovu pojavu na kopnu očekujemo već danas, te ponovno u četvrtak. Uzduž Jadrana sutra očekujemo kišu. No, kako će ona brzo prestati dani će od četvrtka do nedjelje biti suhi i sunčani. Dakle, poljodjelski radovi moći će se u drugoj polovici tjedna obavljati.

Na kopnu će u danima vikenda temperatura zraka narasti do 5℃, a uz Jadrana i do 9℃. Jutarnja će se temperatura zraka spustiti u kopnenom dijelu Hrvatske na -2℃, a uz Jadran na 3℃. Kako oborine ne očekujemo, savjetujemo da se ne samo vinogradi, nego i voćnjaci obiđu te zaštite od divljači. Odvodne kanale koji su zapušteni treba što prije očistiti, kako bi na vrijeme bili spremni prihvatiti višak vode s tla.   


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.