Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.03.2022. 14:15

Stiže toliko potrebna kiša, ali i mraz

Odaberite jednu od metoda zaštite od mraza, te se na vrijeme pripremite na boravak u nasadima cijele noći, savjetuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 3.471
  • 177
  • 0

Do ove srijede bilo je znatno toplije od prosjeka, pa je i akumulacija topline u cijeloj zemlji bila veća od prosjeka za 20 do 30 posto. Dnevne vrijednosti temperature zraka narasle su uzduž Jadrana, ali i na kopnu do 24℃. Vegetacija mnogih voćaka polako kreće.

Jutra su ipak bila hladna. Pri tlu se temperatura spustila uzduž Jadrana na -1℃, a na kopnu i na -9℃.  Štete od spomenutih temperatura moguće su samo na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom.

Oborine nije bilo ne samo proteklih sedam dana, nego ponegdje i cijelog ovog mjeseca. Posljedice ekstremno suhog tla uskoro će se vidjeti na mnogim kulturama s kratkim korijenovim sustavom. Vrijedno je istaknuti kako je vode i u dubljim slojevima tla malo, te nas nimalo ne čudi da su mnogi bunari već presušili. To nam ujedno govori da rezerve vode, a koje su se trebale akumulirati tijekom zime u dubljim slojevima tla, danas nažalost nema.

Konačno smo dočekali skoru promjenu vremena popraćenom pojavom kiše i to na prostoru cijele Hrvatske. Sve do nedjelje, a ponegdje još i u ponedjeljak i utorak kapi kiše tjerat će osmjeh na lica poljodjelaca. Veseli nas da će količine ponegdje biti i obilne. Od sredine idućeg tjedna dani će ponovno biti suhi i sunčani.

Nažalost, već u nedjelju i ponedjeljak, a pogotovo u srijedu postoji vjerojatnost za pojavu takozvanog advekcijskog mraza. Da nam bude malo jasnije, spomenut ćemo kako riječ advekcija dolazi od latinske riječi advectio, a to znači donijeti, tj. donašati. Kako u meteorologiji to znači da se radi o horizontalnom premještanju zraka, očekujemo premještanje hladnog zraka sa sjevera nad naše krajeve. Zbog dužeg zadržavanja hladnog zraka nad našim krajevima, spomenuti mraz traje i po nekoliko dana, vjetar je koji put jak, njime je ugroženo veliko područje, te njegova pojava vrlo malo ovisi o konfiguraciji terena.

Vrijedno je istaknuti da je u prizemnom sloju zraka razlika u temperaturi na visini od 200 cm i na 5 cm od tla vrlo mala, te jednako stradava vegetacija pri tlu i ona znatno iznad tla. No, kako je ipak do najavljene pojave mraza još najmanje pet dana, strpimo se do nedjelje kada će prognoze o najavljenom pritjecanju hladnog zraka biti detaljnije.

Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj do kraja ovog tjedna biti veće od prosjeka, pa će i kolanje sokova u višegodišnjim kulturama biti intenzivnije. Pupovi voćaka će nabubriti, neki će se otvoriti, a i pojava takozvanih "mišjih ušiju" znak je da će uskoro doći do cvatnje. No, u prvoj će polovici tjedna koji dolazi zahladnjeti. Zatopljenje očekujemo u drugoj polovici tjedna.

U nadi da će najavljena pojava mraza proći bez većih šteta, savjetujemo da se ipak na vrijeme pripremimo za borbu protiv mraza. Načina je mnogo, a na Vama je da se odlučite koju metodu zaštite odabrati. Lošije od toga je ne odabrati nijednu. 

Dakle, količine kiše do kraja tjedna ponegdje će biti i obilne, a mogući mraz u prvoj polovici idućeg tjedna, danas je samo najava nečega što nitko od nas ne priželjkuje. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Prognoza Kiša Mraz


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs