Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.08.2022. 16:30

Stiže osjetna promjena vremena praćena grmljavinom - ponegdje može biti i tuče

Ove će godine berba voća i grožđa sigurno početi ranije, ali zbog prisilne zriobe kvaliteta roda je upitna, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.136
  • 107
  • 0

Dnevna temperatura zraka narasla je proteklih sedam dana u gorju do 32℃, uzduž Jadrana 34℃, a na istoku i sjeverozapadu do 35℃. Biljke, a i životinje doživljavale su temperaturni stres. Metabolizam je bio usporen, životinje su gubile apetit, a dozrijevanje poljoprivrednih kultura bilo je prisilno.

Noći na kopnu nisu bile tople, pa su se spomenute biljke i životinje mogle donekle malo oporaviti. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka na 200 cm od tla spustila se uzduž Jadrana na 17℃, sjeverozapadu 13℃, istoku 11℃, a u gorju na 10℃.

Suša traje mjesecima

Kiše je proteklih sedam dana bilo, ali premalo. Ukupno izmjerene količine na sjeverozapadu kreću se od 2 do 8 mm, istoku 9 do 18 mm, gorju 1 do 2 mm, a uzduž Jadrana od 2 do 57 mm. Tlo je i dalje na istoku i uzduž Jadrana vrlo suho.  Uostalom, kako i ne bi ako se prisjetimo da ovog mjeseca ukupno prosječno padne u Zadru 53 mm, Osijeku 60 mm, Gospiću 83 mm a u Zagrebu 87 mm.

Iz navedenog nije teško zaključiti kako do danas na kopnu nedostaje najmanje 50 do 70 l, a uzduž Jadrana 60 l vode po četvornom metru. Ne zaboravimo i to da je kiše u odnosu na višegodišnji prosjek bilo manje tijekom lipnja i srpnja.

Posljednji mjesec s većom ili jednakom mjesečnom količinom ove godine bio je u Zagrebu, Varaždinu i Slavonskome Brodu travanj, a u Osijeku i Ogulinu svibanj. Dakle, suša traje već nekoliko mjeseci. Nedostatak vode u tlu bit će teško nadoknadiv.

Moguća tuča

Pred nama je promjena vremena, a do koje će doći već danas u Istri, gorju i na sjeverozapadu. Sutra će se proširiti na ostatak zemlje. Kiše će biti svakog dana sve do srijede. Nažalost, promjena vremena bit će popraćena s grmljavinom pri čemu ponegdje može biti i pojave tuče, a protugradna obrana više ne postoji. Nadolazeća kiša sigurno neće nadoknaditi nedostatak vode u tlu, ali će zato biljkama s kratkim korijenovim sustavom itekako biti od koristi.

Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija topline u prvoj polovici idućeg tjedna biti u okvirima prosječnih višegodišnjih vrijednosti, pa se pojava toplinskih valova od danas pa sve do početke druge polovice idućeg tjedna ne očekuje. Prisilna zrioba će se prekinuti.

Koliko će to utjecati u konačnu kvalitetu plodova ratarskih i povrtlarskih kultura, za sad nam je teško napisati. Jedno je sigurno, a to je da berba ranih sorata jabuka već počinje, a sigurno će ove godine biti i ranija berba vinskih sorata vinove loze. O kvaliteti uroda bilo bi prerano pisati.  


Tagovi

Suša Oborine Vlaga u tlu Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]