Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.07.2022. 14:10

Stiže nam promjena vremena, ali dokad će trajati?

Vode u tlu i dalje će nedostajati, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić

Foto: Martina Popić
  • 2.039
  • 57
  • 0

Dani su ponovno bili vrući, pa je dnevna temperatura zraka u gorju narasla do 34℃, sjeverozapadu 36℃, a na istoku i uzduž Jadrana i do 37℃. Kiše je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 1 do 3 mm, sjeverozapadu 1 do 25 mm, a u gorju 2 do 32 mm. Uzduž Jadrana je nije bilo.

Tlo je vrlo suho, ali i neobično vruće. Na dubini od 5 cm ono se tijekom podneva zagrijalo na istoku i sjeverozapadu do 42℃, a uzduž Jadrana i do 49℃ ( Split ). Akumulacija topline u cijeloj zemlji bila je veća od prosjeka za 20 do 30 posto. 

Stiže nam promjena vremena. Tijekom sutrašnjeg dana sa sjeverozapada će u naše krajeve početi pritjecati hladan i vlažan zrak, pa pojavu kiše očekujemo ne samo na sjeverozapadu, nego i u gorju. Krajem dana kiše će biti i na istoku zemlje. U petak će tijekom dana temperatura zraka na kopnu narasti samo do 22℃. Već u subotu, nedjelju, ponedjeljak i utorak dani će ponovno biti suhi, te će obilovati sijanjem Sunca.

Pokošene krmne kulture vrlo brzo će se sušiti. Kombajniranje ozimih ratarskih kultura neće se prekidati. Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljat će se bez imalo straha da će oborinama biti isprane s lisne mase voćaka i vinove loze. No, vjerojatnost za infekciju plamenjačom u vinogradima je vrlo velika.

Kako je rast bobica vinove loze ubrzan, pa uskoro očekujemo i njihovo međusobno dodirivanje, na grozdovima je i vjerojatnost infekcije sivom plijesni velika, te savjetujemo korištenje botricida. Vrući su dani pogodovali i pojavi pepelnice, te savjetujemo da zaštitna sredstva budu pravilno odabrana uz pomoć agronoma. 

Od ponedjeljka navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom se ne smije prekidati. Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija toplina biti jednaka višegodišnjem prosjeku. Vrijednosti UV indeksa bit će visoke i vrlo visoke samo uzduž Jadrana.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Kiša Promjena vremena


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo