• Agro prognoza
  • 22.09.2020. 14:55

Stiže jesen i donosi hladno, kišovito vrijeme pa čak i snijeg

Bablje ljeto naglo će prekinuti velika sjevernoatlantska ciklona te donijeti pad temperature i velike količine kiša. Što kaže stara narodna - rujansku kišu tuča prati?

Foto: Depositphotos/cta88
  • 741
  • 40
  • 0

Dugo, toplo ljeto ove si je godine dalo oduška. No, kalendarskim dolaskom jeseni, prekida se razdoblje vrućeg vremena. Ovoga tjedna možemo očekivati, prognozira servis Severe Weather, potpuni preokret te hladnije i kišovite jesenske dane u većem dijelu Europe, a nakon dva tjedna u kojem je bilo jako slabo oborina. 

Velika sjevernoatlantska ciklona prvo će se proširiti na zapadnu Europu, a zatim nastaviti dalje. Očekuje se da će sredinom tjedna nadalje doseći jugozapadnu, središnju i južnu Europu. U petak se očekuje jača jugozapadna mlazna struja preko Sredozemlja prema Alpama i Balkanu.

Značajniji pad temperature

Takva prognoza jesenskog uzorka obično donosi značajne vremenske promjene s potencijalno velikim količinama kiša širom sjevernog Sredozemlja i srednje Europe. I, treba naglasiti, puno hladnije vrijeme sa snijegom u Alpama. 

Podsjetimo, o tome smo pisali prije oko mjesec dana. 

Što nam donosi jesen - u jugoistočnoj Europi gotovo zimsko vrijeme

Kada je riječ o temperaturama, promjene se očekuju već sutra. Hladnoća će se prvo širiti u zapadnu Europu, dolazeći s Grenlanda te se postupno kretati prema istoku i jugoistoku. Pred kraj tjedna niske će se temperature proširiti i po srednjoj Europi, posebno sjevernom Sredozemlju gdje se očekuju temperature za 10°C niže od prosjeka.

U nedjelju se očekuje najniži pad temperature. 

Mjesečna prognoza servisa AccuWeather, otkriva stabilizaciju vremena krajem rujna i početkom listopada te dnevne temperature oko 20°C, a što će potrajati do sredine idućeg mjeseca. 

Dugoočekivane oborine itekako će dobro doći posijanoj uljanoj repici, ali i kulturama koje tek trebaju biti zasijane. 

Rujansku kišu tuča prati?

Pučke izreke na koje se, nažalost, zbog klimatskih promjena više niti ne možemo osloniti, svašta kažu o rujnu: rujansku kišu tuča prati, kišan rujan - vinogradar uzrujan, ako je rujan hladan - bit će mnogo bolesti. 

Vrijeme oko spomendana jednom svecu posebno se prati u ovome mjesecu. To je sveti Mihovil (29.09.), a znamo i da se bablje ljeto naziva još i Miholjskim. Kažu stari da grmljavina o tom spomendanu, proriče plodnu godinu, a ako na Miholje snijeg naletava, dugu zimu obećava. No, ne odlete li lastavice do Miholjdana, bit će blaga zima do Božića.

Bojimo se kako živimo u vremenu kada više ni lastavice ni druge životinje ne mogu svojim životinjskim instinktom, kojega smo mi davno izgubili, predvidjeti što nas čeka, ne u narednim mjesecima nego niti tjednima. 


Tagovi

Agro prognoza Ciklona Pad temperature Rujan Zahlađenje Oborine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.