Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.01.2019. 12:25

Snijeg će se otopiti, ali će vlažnost tla biti umjerena

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi vam iscrpnu agro prognozu, ali i savjete za sve poljodjelce!

Foto: Pixabay/silviarita
  • 1.612
  • 114
  • 0

Proteklih je dana bilo izuzetno hladno. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na -3℃ ( Šibenik), unutrašnjosti Istre -8℃ (Pazin), a  ne samo u gorju (Ogulin i Gospić) nego i na zapadu (Varaždin i Zagreb) te i na istoku Hrvatske (Daruvar i Slavonski Brod) i na -15℃. Vjerujemo da šteta na ozimim ratarskim kulturama na istoku Hrvatske nema, jer je visina snijega bila 8 do 12 cm. No, šteta će ipak ponegdje biti na zapadu Hrvatske gdje snijega na tlu nema. Visina snijega na tlu u gorju jutros je bila od 18 cm (Gospić) do 88 cm (Zavižan).

Kako je oborine proteklih dana bilo, tlo je u Osijeku, Slavonskome Brodu, Križevcima, Varaždinu, ali i u Zadru umjereno vlažno, te ozime ratarske kulture ne trpe od nedostatka vode u tlu. Tlo je suho samo u unutrašnjosti Istre. Ukupno je od 22. do 29. siječnja izmjereno u Istri 16 do 22 mm, Dalmaciji 11 do 45 mm, u gorju 13 do 43 mm, a na zapadu i istoku Hrvatske 12 do 32 mm oborine.   

Veseli nas da do kraja tjedna više neće biti tako hladno kao proteklih sedam dana. Na istoku i zapadu Hrvatske najtoplije će biti u petak kad će dnevna temperatura zraka narasti do 7℃, a ponegdje i do 9℃. Jutarnja će se temperatura zraka u četvrtak spustiti na -3℃, pa i na -5℃. Oborine ne očekujemo. Savjetujemo vinogradarima da odu u vinograde obavljati rezidbu, jer će tlo biti umjereno vlažno, a neće im biti ni hladno.

Uzduž Jadrana oborine će biti svakog dana, pa se poljodjelski radovi neće moći obavljati. I ovdje će biti najtoplije u petak kad će dnevna temperatura zraka narasti do 14℃. U četvrtak će se jutarnja temperatura zraka spustiti na točku smrzavanja, pa ako povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom nisu zaštićene, mogu stradati.

U danima vikenda oborine očekujemo ne samo na kopnu, nego i na moru. Subota će biti najtopliji dan s dnevnom temperaturom na kopnu do 12℃, a na moru i do 14℃. Jutro će biti najhladnije u nedjelju kad će se temperatura zraka na kopnu spusti na 2℃, a na moru na samo 8℃.

Dakle, od četvrtka će dani postupno biti sve topliji. Šteta je da će oborine uzduž Jadrana kvariti raspoložene marljivih poljodjelaca, jer se poljodjelski radovi neće moći obavljati. Na kopnu će snijeg s oranica uskoro nestati, te će vlažnost tla biti umjerena. Ozime ratarske kulture neće trpjeti od nedostatka vode u tlu. No, kad vlažnost tla bude povoljna za ulazak traktora na oranice, prihrana pšenice i ječma ne bi smjela izostati.

Podsjećamo da je u subotu kršćanski blagdan Svijećnica, a u nedjelju Sv. Blaž, odnosno Sv. Vlaho.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.