Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.05.2021. 13:30

Sijanja Sunca idućih će dana biti vrlo malo, a kiše?

Nema sumnje da je raspored oborine do sada tijekom ovog mjeseca za većinu posijanih i posađenih povrtlarskih pa i ratarskih kultura nepovoljan.

Foto: Martina Popić
  • 2.211
  • 231
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 25℃, uzduž Jadrana 28℃, na istoku 29℃, a na zapadu i do 30℃. Pojavi mraza ove godine nikako da dođe kraj pa su jutra ponegdje ipak bila hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se pri tlu spustila u Križevcima i Varaždinu na 0℃, a u Slavonskom Brodu i na -2℃.

Upravo zato, rast i razvoj voćaka, vinove loze pa i ostalih poljoprivrednih kultura kao da nije istog intenziteta kao prošlih godina. Do sada je akumulacija topline bila uglavnom veća, a sad odjednom ove godine u granicama prosječnih višegodišnjih vrijednosti. Eto, to je osnovni razlog sporijeg kretanja vegetacije u odnosu na posljednje dvije, pa i tri godine.

Iako je posljednjih dana uzduž Jadrana izmjereno 7 do 16 mm, gorju 17 do 38 mm, na istoku 13 do 27 mmm, a na zapadu 21 do 40 mm oborine, tlo je umjereno vlažno. Vrijedno je istaknuti kako je ukupno do danas tijekom ovog mjeseca u Šibeniku i Slavonskom Brodu bilo samo dva, Osijeku tri, a u Varaždinu i Gospiću četiri dana s pojavom kiše. Nema sumnje da je raspored oborine do sada tijekom ovog mjeseca za većinu posijanih i posađenih povrtlarskih pa i ratarskih kultura nepovoljan.

Do kraja ovog tjedna oborine će biti svakog dana, ali u vrlo malim količinama. Kako očekivane količine neće biti veće od gubitka vode iz tla procesom evapotranspiracije, ono će i dalje u cijeloj Hrvatskoj biti umjereno vlažno. Plitka obrada tla moći će se obavljati. No, preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljat će se teško. Rast korova bit će intenzivan te savjetujemo da se na vrijeme uništavaju.

Akumulacija topline samo će u gorju i uzduž Jadrana biti veća od prosjeka. Kako će na istoku i zapadu Hrvatske ona biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka, rast i razvoj poljoprivrednih kultura u odnosu na ranije godine i dalje će biti usporen.

Dnevne će temperature zraka narasti u gorju do 18℃, na istoku i zapadu do 21℃, a uzduž Jadrana i do 22℃. Neki bi rekli da je to premalo, jer jutarnje temperature na kopnu neće prelaziti 10℃.

Sijanja Sunca ovih će dana biti vrlo malo. Od sredine pa najvjerojatnije i do kraja idućeg tjedna dani će biti suhi, ali i sve topliji. Akumulacija topline bit će vrlo vjerojatno konačno veća od prosjeka.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]