Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.01.2020. 15:00

Sa svetim Vinkom stižu i oborine

Radovi u vinogradu slaveći sv. Vinka mogu početi, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kakvo će vrijeme biti ovaj tjedan?

Foto: Karolina Rastija
  • 3.082
  • 169
  • 0

Proteklih sedam dana tijekom podneva bilo je ugodno boraviti na otvorenom. Naime, dnevna temperatura zraka narasla je u gorju te na istoku Hrvatske do 11℃, zapadu 13℃, a u Istri i Dalmaciji do 16℃. No, tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu je bilo vrlo hladno. Na 5 cm od tla temperatura se spustila u Zadru na -3℃, Šibeniku -5℃, Pazinu -7, Kninu -9℃,  Zagrebu i Slavonskom Brodu -10℃, a u Gospiću i Ogulinu i na -11℃.

Šteta na poljoprivrednim kulturama od navedenih temperatura sigurno nema. Voćke polako nakupljaju takozvane inaktivne temperature, dok ozime ratarske kulture prolaze kroz fazu jarovizacije kad podnose i niže temperature od navedenih. Veseli nas da se i sjetveni sloj tla smrzavao pa čak i u unutrašnjosti Istre. Smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem struktura duboko izoranog tla se mijenja te će to tlo u proljeće biti praškasto, a time i lako za obradu.

Oborine proteklih dana nije bilo, te ozime kulture sad već ponegdje pomalo i trpe od nedostatka vode u tlu. Kiša, a pogotovo malo više snijega itekako bi im dobro došlo. No, suhe i sunčane dane vjerujemo da su marljivi poljodjelci iskoristili za čišćenje kanala te zapuštenih voćnjaka i vinograda, ali i za rezidbu.

U danima koji dolaze dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti do samo 3℃ ili 4℃. Tijekom ranih jutarnjih sati spustit će se na -2℃. Uzduž Jadrana tijekom dana će biti toplije i za 10℃. Međutim, tijekom noći i jutra očekujemo temperature uglavnom oko 7℃.

Veseli nas da tijekom subote i nedjelje očekujemo pojavu oborine. U gorju, ali i na zapadu ponegdje može biti i pojave snijega. No, do tada će sigurno voćari i vinogradari obavljati rezidbu, bez obzira što tek u srijedu slavimo blagdan sv. Vinka. Prisjetimo se kako je sv. Vinko živio u Zaragozi za vrijeme vladavine Dioklecijana koji ga je dao pogubiti.

Ne čekajući srijedu, mnogi će vinogradari već ove subote i nedjelje uz blagoslov obješene kobasice i slanine na trs, početi rezidbu. I tako malo pomalo i službeno počinju radovi u vinogradu.   


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]