Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.01.2023. 16:30

S radovima na otvorenom nemojte žuriti - kakvo nas vrijeme čeka?

Snijega na tlu ponegdje bi konačno moglo biti ne samo na sjeverozapadu, nego i na istoku. Zbog vrlo vlažnog tla, poljodjelski se radovi ne mogu obavljati. Ozime ratarske kulture uskoro bi mogle trpjeti od viška

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 2.197
  • 161
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 10℃, istoku 11℃, sjeverozapadu 12℃, a uzduž Jadrana i do 16℃. Vrijedno je istaknuti kako su navedene temperature uzduž Jadrana, a uz povećanu vlagu zraka razlogom širenja biljnih bolesti na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom.

No, jutra su ipak bila hladna, pa se temperatura pri tlu spustila u Šibeniku na -1℃, Križevcima -5℃ Slavonskome Brodu -6℃, a na Zavižanu i do -7℃. Šteta od spomenutih temperatura nije bilo, jer su biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja već davno sklonjene na toplija mjesta.

Savjetujemo da se ponekad te biljke i malo zaliju da se njihov korijen ne osuši. Oborine je bilo, a najobilnije količine izmjerene su na sjeverozapadu (55 do 75 mm), te u gorju ( 92 do 102 mm). I upravo zato, na karlovačkom je području došlo poplava.

Na istoku je tijekom proteklih sedam dana ukupno izmjereno 7 do 39 mm oborine, pa je tlo umjereno vlažno. Međutim, tlo na sjeverozapadu i u gorju je vrlo vlažno. Opasnost od erozije tla iz dana u dan sve je veća. Ozime ratarske kulture uskoro bi uz vodotoke rijeka, te u depresijama mogle trpjeti od viška vode u tlu.  

U danima koji dolaze vjerojatnost za pojavu oborine i dalje postoji. Snijeg u nizinama već sutra, a pogotovo u ponedjeljak i utorak očekujemo ga na sjeverozapadu, a ponegdje i na istoku. U gorju će njegova pojava na tlu stvarati poteškoće u prometu. Danas snijega na tlu ima u Delnicama 11 cm, Čabru 20 cm, a na Zavižanu 48 cm.  

Oblačno vrijeme s oborinama bit će i u prvoj polovici idućeg tjedna kad će se jutarnje temperature zraka na kopnu spuštati na -2℃, a dnevne narasti samo do 4℃. Druga će polovica tjedna ipak biti suha, ali i ponovno hladna. Vrlo je vjerojatno da će to potrajati sve do kraja ovog mjeseca.

Blagdana sv. Vinka vinogradari i njihovi gosti u nedjelu će proslaviti dostojno. Blagoslovit će se vinova loza i kobasice obješene na trs, pa će rezidba početi. Svakom vinogradaru to je poseban blagdan, jer njime počinju radovi u vinogradu. Podsjetimo se kako je vinova loza kao žena, jer ako ju ne paziš i ne maziš ona ode. Interesantno, ime Vinko je latinskog porijekla, što znači "pobjedonosan". Možda ga i zbog toga vinogradari posebno cijene.

Dakle, sve što planiramo raditi na otvorenom treba planirati tek za drugu polovicu idućeg tjedna. No, to ipak ne znači da ćemo se odmarati. Naprotiv, treba obići voćnjake te ih zaštiti od divljači, a povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom prekriti folijom koja će ih štiti od hladnoće.


Tagovi

Dražen Kaučić Vrijeme Snijeg Oborine Radovi Agro prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.