Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.06.2021. 13:30

S astronomskim ljetom stižu i vrućine

U danima koji nam dolaze preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika ne bi se trebala izostaviti, jer će uvjeti za njihovo širenje biti vrlo povoljni, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.858
  • 436
  • 0

Iako klimatološko ljeto već traje, astronomsko će početi za nekoliko dana. Veseli nas da se i vrijeme popravilo, pa je primjereno ovom dobu godine. Uostalom, tome svjedoči i akumulacija topline tijekom proteklih dana, a ona je veća od prosjeka uzduž Jadrana za 10 posto, gorju 30, a na istoku i zapadu Hrvatske i za 40 posto.

Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 27℃, na istoku i zapadu 29℃, a uzduž Jadrana i do 33℃. Oborine je bilo vrlo malo. Ukupno izmjerene količine kreću se od 1 mm uzduž Jadrana, te do samo 14 mm izmjerenih na istoku Hrvatske. Sjetveni je sloj tla tako danas vrlo suh. Lako pristupačne vode u tlu za biljke s kratkim korijenovim sustavom sve je manje. Povrtlarske se kulture moraju svakodnevno natapati.

Dani koji dolaze bit će vrući. Dnevne će temperature zraka uskoro na kopnu svakodnevno prelaziti 30.0℃, pa će biljke doživljavati temperaturni stres. Vrijedno je istaknuti kako će uzduž Jadrana noći biti tople. Jutarnje će se temperature zraka spustiti na samo 20℃. Nažalost, oborine se ne očekuju. Sijanja Sunca bit će u izobilju, pa će i vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke. I zato savjetujemo da se na otvorenom ne boravi kad je navedeni indeks vrlo visok, a to je od 11:00 do 14:00 sati. No, i potrebe za unos tekućine u naše tijelo bit će povećane, a to je otprilike dvije litre tijekom dana.

Vruće će biti i stoci, pa i njoj trebamo osigurati dovoljno vode. Kako bi negativan utjecaj na temperaturni stres bio što manji, savjetujemo da se nastambe provjetravaju. Normalno, navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom mora se provoditi tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati s najmanje pet litara vode po četvornom metru.

U danima koji nam dolaze preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika ne bi se trebala izostaviti, jer će uvjeti za njihovo širenje biti vrlo povoljni. Vinova loza tek sada cvate. To je jedna od fenofaza kad eventualne štete od peronospore mogu biti katastrofalne.

Na tlu očekujemo pojavu pora. Plitkom obradom tla one se moraju zatvoriti kako bi gubitak vode iz tla procesom evaporacije bio što manji.

Kako je i dalje koncentracija peludi trava vrlo visoka, savjetujemo da osobe koje pate od alergije livade zaobilaze u širokom krugu.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]