Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.10.2018. 18:00

Ruže ponovno procvale, ima li kraja proljeću u jeseni?

I ovaj tjedan nam mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu, ali i savjete za sve poljoprivrednike!

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 540
  • 55
  • 0

Ruže su ponovno procvale. Uostalom pa kako ne bi kad je proteklih 7 dana bilo iznadprosječno toplo. Maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju od 23ᵒ C, Istri  i Dalmaciji 24ᵒ C, a na istoku i zapadu Hrvatske i do 27ᵒ C.

Jutra su ponegdje ipak bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Varaždinu na 0ᵒ C, Slavonskome Brodu -1ᵒ C, a u Ogulinu i na -2ᵒ C. Vjerujemo kako cvijeće uzgajano za Dan mrtvih nije stradalo.

Suhome tlu na istoku Hrvatske došao je kraj. No, marljivi bi ratari željeli da su količine ipak nešto veće jer je ukupno izmjereno tek 5 – 9 mm oborine. Na zapadu Hrvatske izmjerene količine se kreću od 20 do 50 mm, u gorju od 19 do 115 mm, Istri 5 do 100 mm, a u Dalmaciji 9 do 69 mm. I zato je tlo u kontinentalnom dijelu Hrvatske umjereno, a uzduž Jadrana pretjerano vlažno.

Vjetar je u Istri i Dalmaciji proteklih dana bio vrlo jak, te su grane agruma i maslina pokidane. Bujice vode poplavile su mnoge podrume. Stradali su plastenici, a ponegdje i staklenici. Šteta ima na svim povrtlarskim kulturama. Mnogi su otoci ostali bez struje, ali i bez brodskih veza s kopnom.

Do petka će na istoku Hrvatske ponovno biti iznadprosječno toplo. Bit će suho i sunčano s maksimalnom temperaturom zraka oko 20ᵒ C. Dakle, vrijeme će u Srijemu, Slavoniji i Baranji biti idealno za obavljanje poljodjelskih radova.

Na zapadu, u gorju, a ponovno u Istri i Dalmaciji vrijeme neće biti po volji poljodjelaca. Obilne oborine očekujemo u četvrtak i petak. I zato, već danas se treba pripremiti na bujice voda, eroziju tla jer štete mogu biti  obilne.

Tijekom subote i nedjelje oborine se u cijeloj Hrvatskoj ne očekuju. Bit će djelomice sunčano. Ujutro u gorju ponegdje može biti magle. Suhe dane vikenda iskoristimo za odlazak u prirodu gdje nas čekaju gljive i kesteni. Lovcima želimo dobru kob, a ribičima bistru vodu.       


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]