Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.09.2021. 15:00

Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima

Osobe alergične na pelud ambrozije i koprive imat će tegobe, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/kishivan
  • 1.827
  • 99
  • 0

Proteklih dana nije bilo vruće. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 25° C, na istoku i zapadu 26° C, a uzduž Jadrana do 29° C. No, jutra su bila svježa. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Osijeku na 6° C, Varaždinu 3° C, a u Gospiću na samo 2° C.

Upravo zato, akumulacija topline bila je jednaka, a ponegdje i manja od višegodišnjeg prosjeka za kraj kolovoza. Dozrijevanje poljoprivrednih kultura bilo je usporeno.

Tlo je umjereno vlažno. Uostalom kako i ne bi kad je ukupno izmjereno na istoku i zapadu 18 do 43 mm, gorju 19 do 27 mm, a uzduž Jadrana 16 do 84 mm oborine. Spomenute količine oborine pogodovale su maslinama da se makar malo oporave od dugotrajne suše, dok vinogradarima nisu bile po volji. Uvjeti za širenje sive plijesni bili su vrlo povoljni.

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka. Do petka će zbog povišenog tlaka zraka atmosfera biti stabilna. Dani će biti suhi i sunčani, noći svježe, a dani ugodno topli. No, od petka će u naše krajeve pritjecati vlažan i hladan zrak, pa će dani biti oblačni, a jutra i dalje svježa.

Vrijedno je istaknuti kako se pojava oborine sve do sredine idućeg tjedna ne očekuje. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 25° C, na istoku i zapadu 28° C, a uzduž Jadrana i do 30° C

Dakle, vremenom u danima koji dolaze bit će zadovoljni samo vinogradari, a tužni ratari. Jedna stara pučka izreka govori: "Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima". Priprema tla za sjetvu obavljat će se nešto teže. No, zato će se siva plijesan u vinogradima širiti vrlo sporo.

Ovih će dana osobe alergične na pelud ambrozije i koprive imati tegobe. Savjetujemo da boravak na otvorenom bude što kreći, ali i da se koriste maske za lice.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.