Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.09.2019. 13:30

Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima

Do petka će na kopnu biti suho i djelomično sunčano. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura zraka narast će u četvrtak do 26℃, a jutarnja se spustiti na 13℃. Tijekom subote i nedjelje raste vjerojatnost za oborine.

Foto: Pixabay/blickpixel
  • 2.510
  • 172
  • 0

Iako je akumulacija topline proteklih sedam dana u cijeloj zemlji bila veća od prosjeka otprilike i za 50%, jutra su ipak bila svježa. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se na zapadu Hrvatske na 13℃, istoku 12℃, a u gorju na samo 11℃. Oborina je bilo. No, ukupno izmjerene količine od prošlog ponedjeljka do danas u 7:00 sati vrlo su različite. Na istoku, točnije u Osijeku oborine nije bilo, dok je u Županji palo 13 mm. Na zapadu je izmjereno 5 mm (Varaždin) do 32 mm (Bjelovar). U Zadru je izmjereno ukupno 3 mm, a u Šibeniku i  37 mm oborine. I upravo zato tlo je danas ponegdje još uvijek suho, a ponegdje i umjereno vlažno.

Do petka će na kopnu biti suho i djelomično sunčano. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura zraka narast će u četvrtak do 26℃, a jutarnja se spustiti na 13℃. Tijekom subote i nedjelje raste vjerojatnost za oborine.

Uzduž Jadrana će biti djelomično sunčano. Vruće dane s temperaturama većih od 30℃ ne očekujemo. Bit će vjetrovito. Oborine očekujemo tijekom subote i nedjelje.

Vrijedno je istaknuti kako će ne samo na kopnu, nego i uz Jadran ovog tjedna akumulacija topline biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka, a to znači i da će temperature zraka biti primjerene početku rujna. Dakle, dozrijevanje poljoprivrednih kultura će biti tek donekle usporeno. Tlo će u cijeloj zemlji biti do subote uglavnom umjereno vlažno, te će se priprema tla za jesensku sjetvu moći obavljati.

Najavljene oborine u subotu i nedjelju neće biti po volji vinogradara, jer će uvjeti za širenje sive plijesni biti vrlo povojni. Što je kiša ovog mjeseca vinogradima, a što njivama najbolje nam govori stara pučka izreka: "Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima". I zato se neki ovog mjeseca kiši vesele, a neki već kad vide guste crne oblake postanu nervozni.

Osobe alergične na pelud ambrozije i koprive imat će najveće tegobe u četvrtak. Savjetujemo da do subote njihov boravak na otvorenom bude što kraći, ali i da koriste maske za lice.


Tagovi

Agro prognoza Oborine Suho Jesenska sjetva Vinogradi Prognoza Alergija


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]