• Agro prognoza
  • 13.01.2021. 16:30

Razdoblje hladnih dana se nastavlja - u gorju i -14℃

Suhih će dana vjerojatno biti sve do sredine idućeg tjedna, a onda i mogućnosti radova na otvorenom.

Foto: Depositphotos/ueuaphoto
  • 478
  • 45
  • 0

Slijed hladnih jutara se nastavlja, pa su protekli dani bili znatno hladniji od prosjeka. Pri tlu se jutarnja temperatura zraka spustila u Šibeniku na -5℃, Slavonskome Brodu -6℃, Varaždinu -9℃, a u Gospiću i na -13℃. Na radost poljodjelaca, ozime ratarske kulture prekrivene su snijegom. Njegova je visina danas u jutro bila u Osijeku i Zagrebu 7 cm, Delnicama 31 cm, Begovu Razdolju 90 cm, a na Zavižanu i 140 cm. Tijekom ranih jutarnjih sati na zapadu Hrvatske te u gorju tlo na 5 cm dubine se smrzavalo.

Smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem struktura duboko izoranog zemljišta polako se mijenja. Ono će u proljeće biti praškasto, a time i mnogo lakše za obradu.

Danas smo pod utjecajem anticiklone. Sa sjevera se u naše krajeve spušta hladan i suhi zrak. U danima koji dolaze ne samo dnevna, nego i jutarnja temperatura zraka spuštat će se ispod točke smrzavanja. Na istoku i zapadu Hrvatske dnevna će narasti do 3℃, a krajem tjedna samo do -2℃. Tijekom ranih jutarnjih sati ona će se u gorju spustiti na -14℃, a na istoku i zapadu zemlje na -9℃.

Vrijedno je istaknuti kako će i uzduž Jadrana jutra ponegdje biti hladna s temperaturom od -4℃. No, pri tlu će sigurno biti još i hladnije za 3℃ do 4℃. Kako će, vjerujemo, ozime kulture i dalje biti prekrivene snijegom, ne moramo se bojati da će njihovi vrhovi stradati od hladnoće.  

Sutra će snijega biti ne samo na kopnu, nego ponegdje i na Jadranu. Toj će se pojavi zasigurno veseliti djeca, ali ne i uzgajivači agruma i maslina.

Dani će vrlo vjerojatno sve do sredine idućeg tjedna u cijeloj Hrvatskoj biti suhi, ali i hladni. Vjerujemo kako šteta na poljoprivrednim kulturama od negativnih temperatura neće biti. Naprotiv, voćke polako nakupljaju takozvane inaktivne temperature, dok ozime ratarske kulture prolaze kroz fazu jarovizacije kad one podnose i niže vrijednosti od očekivanih.

Savjetujemo da se suhi dani već pomalo iskoriste za početak rezidbe vinove loze, ali i za krčenje zapuštenog zemljišta. Ne zaboravimo na čišćenje odvodnih kanala, ali i zaštitu voćaka i vinove loze od divljači. Radeći navedene poslove, tijekom boravka na otvorenom neće nam biti hladno.  

 


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto odabrati i kako brinuti o Božićnim drvcima s korijenom ? - Umjetnom boru treba 2500 godina da se razgradi a jedno stablo poput obične smreke u starosti od 5 godina u 12 mjeseci proizvede dovoljno kisika za jednu osobu za dva mjeseca d... Više [+]