Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.01.2021. 16:30

Razdoblje hladnih dana se nastavlja - u gorju i -14℃

Suhih će dana vjerojatno biti sve do sredine idućeg tjedna, a onda i mogućnosti radova na otvorenom.

Foto: Depositphotos/ueuaphoto
  • 1.457
  • 173
  • 0

Slijed hladnih jutara se nastavlja, pa su protekli dani bili znatno hladniji od prosjeka. Pri tlu se jutarnja temperatura zraka spustila u Šibeniku na -5℃, Slavonskome Brodu -6℃, Varaždinu -9℃, a u Gospiću i na -13℃. Na radost poljodjelaca, ozime ratarske kulture prekrivene su snijegom. Njegova je visina danas u jutro bila u Osijeku i Zagrebu 7 cm, Delnicama 31 cm, Begovu Razdolju 90 cm, a na Zavižanu i 140 cm. Tijekom ranih jutarnjih sati na zapadu Hrvatske te u gorju tlo na 5 cm dubine se smrzavalo.

Smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem struktura duboko izoranog zemljišta polako se mijenja. Ono će u proljeće biti praškasto, a time i mnogo lakše za obradu.

Danas smo pod utjecajem anticiklone. Sa sjevera se u naše krajeve spušta hladan i suhi zrak. U danima koji dolaze ne samo dnevna, nego i jutarnja temperatura zraka spuštat će se ispod točke smrzavanja. Na istoku i zapadu Hrvatske dnevna će narasti do 3℃, a krajem tjedna samo do -2℃. Tijekom ranih jutarnjih sati ona će se u gorju spustiti na -14℃, a na istoku i zapadu zemlje na -9℃.

Vrijedno je istaknuti kako će i uzduž Jadrana jutra ponegdje biti hladna s temperaturom od -4℃. No, pri tlu će sigurno biti još i hladnije za 3℃ do 4℃. Kako će, vjerujemo, ozime kulture i dalje biti prekrivene snijegom, ne moramo se bojati da će njihovi vrhovi stradati od hladnoće.  

Sutra će snijega biti ne samo na kopnu, nego ponegdje i na Jadranu. Toj će se pojavi zasigurno veseliti djeca, ali ne i uzgajivači agruma i maslina.

Dani će vrlo vjerojatno sve do sredine idućeg tjedna u cijeloj Hrvatskoj biti suhi, ali i hladni. Vjerujemo kako šteta na poljoprivrednim kulturama od negativnih temperatura neće biti. Naprotiv, voćke polako nakupljaju takozvane inaktivne temperature, dok ozime ratarske kulture prolaze kroz fazu jarovizacije kad one podnose i niže vrijednosti od očekivanih.

Savjetujemo da se suhi dani već pomalo iskoriste za početak rezidbe vinove loze, ali i za krčenje zapuštenog zemljišta. Ne zaboravimo na čišćenje odvodnih kanala, ali i zaštitu voćaka i vinove loze od divljači. Radeći navedene poslove, tijekom boravka na otvorenom neće nam biti hladno.  

 


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]