Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.03.2022. 14:00

Ratarske kulture uskoro bi mogle trpjeti od suše

Oborine ovog mjeseca ponegdje na zapadu i uzduž Jadrana nije bilo, a na istoku i gorju vrlo malo, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić otkrivajući i kad stižu topliji dani.

Foto: Martina Popić
  • 2.272
  • 189
  • 0

Proteklih je dana temperatura zraka narasla na istoku do 10℃, zapadu i gorju 11℃, a uzduž Jadrana i do 14℃. No, jutra su svakog dana bila hladna. Temperatura pri tlu spustila se uzduž Jadrana na -5℃, gorju i na zapadu -10℃, a na istoku zemlje i na -11℃. I upravo zato, sjetveni se sloj smrzavao, pa je duboko izorano tlo još uvijek mijenjalo strukturu.

Ponegdje je ono već praškasto, što znači da će priprema tog tla za sjetvu biti laka i kvalitetna. Oborine je bilo i to na istoku gdje je ukupno izmjereno samo 1 do 6 mm, a u gorju tek 1 do 2 mm. Međutim, na zapadu, te uzduž Jadrana pojava je izostala. Vrijedno je istaknuti kako ovog mjeseca oborine još uvijek nije bilo u Varaždinu, Zagrebu i Gospiću, a u Osijeku i Slavonskom Brodu samo tijekom dva dana. Nažalost, ne očekujemo ih i u danima koji dolaze.

Epizoda suhih dana se nastavlja. Prema izračunima nekih prognostičkih modela suho vrijeme će najvjerojatnije trajati sve do kraja idućeg tjedna. Ozime ratarske kulture uskoro bi mogle trpjeti od nedostatka vode u tlu. No, suhi će dani pogodovati obavljanju svih poljoprivrednih radova, a njih je svakim danom sve više i više.

Hladnim danima nikako da dođe kraj. Iako smo u prvom proljetnom mjesecu, po temperaturama proteklih, ali i onima koje očekujemo sve do kraja ovog tjedna to se ne može reći. Naime, jutarnje će se temperature ovog tjedna spuštati u gorju na -7℃, a na istoku i zapadu i na -8℃. Kako će tijekom subote i nedjelje jutra biti hladnija za 1℃ do 2℃, ne smije nas iznenaditi ako se temperature pri tlu spuste i na vrijednosti niže od -10℃. Danju na kopnu ne očekujemo temperature više od 10℃, a uzduž Jadrana 11℃.

Međutim, ipak nas veseli da možemo najaviti znatno toplije dane, ali istom u prvim danima idućeg tjedna. Dnevne će vrijednosti dnevnih temperatura zraka narasti na istoku i zapadu i do ugodnih 18℃.

Suhe dane s obiljem sijanja Sunca na istoku i zapadu sve do sredine idućeg tjedna iskoristit će voćari i vinogradari, ne samo za rezidbu, nego i vezanje, popravak armature, gnojidbu, pa i sadnju. Kako će i vlažnost tla biti umjerena, priprema za proljetnu sjetvu moći će se obavljati.   

Savjetujemo da se prije sadnje voćaka unutar okućnica dobro razmisli o mjestu sadnje. Vrijedi zapamtiti da loše odabrano mjesto sadnje kasnije donosi neizmjerno mnogo problema. Neki od njih su zasjenjivane niže rastućih biljaka, a pogotovo teško kultiviranje tla ako smo voćke posadili preblizu jedne drugoj.

I na kraju ne možemo, a ne podsjetiti kako kućice za ptice treba otvoriti i dobro čistiti. Samo iz čistih kućica čut će se ugodan cvrkut mladunaca.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.