Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 26.10.2015. 08:35

Prvi dio zime bit će topao - u veljači snijeg!

Prvi dio zime bit će topao i s čestim ciklonama, a u veljači se i uz more očekuje snijeg.

  • 539
  • 27
  • 0

Sredina je listopada i prva polovica kalendarske jeseni u kojoj se nižu ciklone, a američki meteorolozi su ponovno uzbunili javnost sezonskom prognozom. Tako se za sam kraj godine, od 22. prosinca kada nastupa kalendarska zima predviđa pretoplo, ali nestabilno vrijeme s čestim ciklonama, a zatim bi trebalo biti sve hladnije vrijeme sa snijegom, prije svega na dalmatinskim planinama.

Led u veljači

Kako tvrde u Acuweatheru, te česte i brze ciklone premještat će se s Atlantika preko sjevera Španjolske, južne Francuske, sjevera Italije, Alpa te sjevera Balkana dalje na istok kontinenta.

Prvi dio zime bit će topao i s čestim ciklonama, a u veljači se i uz more očekuje snijeg.

O posljedicama takvog nevremena najbolje govori najava kako bi poplave mogle zahvatiti jugoistočnu Francusku, sjever Italije te sjeverozapad Balkanskog poluotoka. U isto se vrijeme u alpskom području predviđa iznadprosječna količina snijega.

Meteorolozi Accuweathera predviđaju da će se nad Skandinavijom tijekom većeg dijela zime zadržavati vrlo hladna zračna masa. U drugoj polovici zime, hladni zrak sa sjevera bi se mogao spustiti južnije, donoseći hladnoću i području od Danske, sjeveroistoka Njemačke, Poljske, Bjelorusije te Baltičkih država i sjeveroistoka Rusije.

Ako je vjerovati američkoj prognozi, snijeg u Alpama mogao bi se spustiti i do nas, što se neće svidjeti mnogima koji se još nisu oporavili od velikog snježnog nevremena 2012. godine. Možda ne tako strašno poput tadašnjeg snijega i leda, no nešto slično možda bi se, prema prognozama Acuweathera, moglo dogoditi baš u isto vrijeme - u veljači.

"Tada se očekuje spuštanje hladnog zraka iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija s nadolazećim ciklonama s Atlantika bi pojačala snježne oborine na navedenom području. U nižim se područjima očekuje manje snijega od prošle zime, ali bi zato viši predjeli sjevernih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snježne oborine", kažu meteorolozi američkog Acuweathera.

Polarni utjecaj

Još jedna zanimljivost stiže s ovom sezonskom prognozom, a povezana je s vremenom u sjevernoj Europi; dok će Irska, Škotska, istočni dijelovi Njemačke, Francuska, Belgija, Danska i Poljska itekako osjetiti utjecaj polarnog zraka sljedeće zime, sjeverozapad kontinenta, posebno Velika Britanija i sjeverozapad Njemačke trebao bi imati blagu zimu.

Što će se od svega ostvariti vidjet ćemo, Amerikanci su, kažimo na kraju, znali dobro predvidjeti vrijeme, gotovo su u dan pogodili lanjsko kišno ljeto, no znali su i pogriješiti, poput najave lanjske zime na svom kontinentu. Što se tiče ove jeseni, najavljivali su kišnu i toplu jesen i priznajmo, do sada su bili u pravu.

Autor: Ojdana Koharević


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Ciklona Snijeg Led Topla zima Balkanski poluotok Italija Francuska Poplave Planine More Danska Rusija Njemačka Poljska Bjelorusija Skandinavija Polarni utjecaj