Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.10.2020. 07:30

Protekli rujan najtopliji ikad: Kakva nas zima čeka?

Očekuje se da će temperature na većem dijelu kontinenta biti toplije od prosječnih. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. A oborine?

Foto: Depositphotos/svn48
  • 1.116
  • 276
  • 0

Globalne temperature za rujan 2020. bile su više nego u bilo kojem prethodnom, objavila je u svom izvješću Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S). Prošli je mjesec bio 0,63°C iznad prosječnih rujanskih temperatura standardnog tridesetogodišnjeg klimatološkog referentnog razdoblja (1981.-2010.). 

Deveti mjesec ove godine bio je za 0,05°C topliji od istog razdoblja prošle, a za 0,08°C topliji od onog 2016., prethodno najtoplijeg i drugog najtoplijeg rujna. 

Najtoplije u jugoistočnoj Europi

"Diljem Europe prosječne temperature također su dosegle rekord, oko 0,2°C više od prethodnog najtoplijeg 2018. U velikom dijelu kontinenta bilo je iznadprosječno toplo, posebno u jugoistočnoj Europi", navode u svom izvješću. 

Znanstvenici C3S-a nadalje otkrivaju da i 2016. - najtoplija kalendarska godina zabilježena do danas - i 2020. trenutno pokazuju malo odstupanja u pogledu podataka do danas, što znači da su prosječne anomalije globalne temperature između 1. siječnja i 30. rujna ove dvije godine prilično slične. S tim da je 2020. za isto razdoblje toplija od 2019. Napominju i da će klimatski obrasci kao što je La Niña utjecati na to hoće li ova godina postati najtoplija zabilježena.

Zbog suše u Europi niži prinosi, a kasni i sjetva ozimina

A kada je riječ o ovoj vremenskoj pojavi, koja se, istina, pojavljuje u tropskom Tihom oceanu, utjecat će na vrijeme u čitavom svijetu. Tako na meteo servisu Severe Weather Europe pišu kako se, nakon što je La Niña prošla Kanadu i Sjedinjene Države, njezin mlazni tok seli na Atlantik. Ondje, istina, gubi izravan utjecaj, ali se spaja s vremenskim sustavima Atlantika. 

Temperature toplije od prosječnih 

Ishod je još uvijek nepredvidiv, no vrlo je vjerojatno da će La Niña oslabjeti sjeverniji protok s Atlantika na Europu. A to bi značilo, kako piše ovaj meteo servis, ponovno blažu zimu

"Europu već sada obilježava puno toplija zima i manje šanse za razbijanje tog uzorka povremenim prodiranjem hladnog zraka. Očekuje se da će temperature na većem dijelu kontinenta biti toplije od prosječnih. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će prodiranja hladnije zračne mase biti rjeđa na cijelom kontinentu", zaključuju. 

Kada je riječ o oborinama, Europa je ponovno neutralna, s naznakama većih padalina nad Skandinavijom, zbog veće učestalosti oluja koje se kreću tim područjem.


Tagovi

Agro prognoza Nadprosječne temperature La Niña Blaga zima Prognoza za zimu Rujan Copernicus


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]