Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.02.2022. 12:00

Proljeće u veljači - stiže iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine

Suhe i ne pretjerano hladne dane mnogi će iskoristiti za nastavak rezidbe voćaka i vinove loze, kopanje jama i krčenje zapuštenog zemljišta, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.254
  • 227
  • 0

Posljednji dani siječnja ne samo da su bili hladni, oni su bili i ugodno topli. Temperatura zraka mjerena pri tlu spustila se uzduž Jadrana na -3℃, zapadu -9℃, a u gorju, te i na stoku na 10℃. Šteta od spomenutih temperatura na kopnu nema, ali zato ih ima uzduž Jadrana i to na povrtlarskim kulturama koje se uzgajaju na otvorenom.

Dnevne vrijednosti temperature zraka narasle su tijekom podneva na istoku do 14℃, a na zapadu i uzduž Jadrana i do 15℃. Boravak na otvorenom uz obilje sijanja Sunca bio je vrlo ugodan, te se višak odjeće s tijela morao skidati. Tlo je umjereno vlažno, a na lako propusnim tlima ponegdje već i suho. Oborine je bilo, ali su ukupno izmjerene količine bile vrlo male. Ukupno je na istoku i zapadu izmjereno 1 do 14 mm, gorju 5 do 9 mm, a uzduž Jadrana 1 do 37 mm oborine.

Snijega na tlu danas ima samo u gorju, te je njegova visina u Ogulinu 3 cm, Delnicama 5 cm, a na Zavižanu 36 cm. Bilo bi lijepo da ga ima na oranicama na istoku i zapadu zemlje. Pričekajmo, jer zima još uvijek traje.

U danima koji dolaze neće biti previše oborine, a najmanje ne i snijega. Vjerojatnost za oborine postoji u subotu i to u cijeloj zemlji. Količine će biti vrlo male, te neće utjecati na vlažnost tla. Dnevna će temperatura zraka u danima vikenda narasti na istoku i zapadu do 7℃, a početkom idućeg tjedna i do 15℃. Jutra neće biti pretjerano hladna, jer će se temperatura zraka spustiti na samo -3℃.

Vrijedno je istaknuti kako će uzduž Jadrana svakog dana dnevne vrijednosti temperature zraka biti veće od 10 ℃, a jutarnje se spuštati samo do 6℃.

Suhe i ne pretjerano hladne dane ovog tjedna mnogi će iskoristiti za nastavak rezidbe voćaka i vinove loze, kopanje jama i krčenje zapuštenog zemljišta. No, ako se nekome ovog tjedna ipak ne radi, savjetujemo da se još malo odmara, jer početkom idućeg tjedna vrijeme će biti znatno ljepše. Već spomenutih 15℃ i obilje sijanja Sunca uz umjereno vlažno tlo bit će kao stvoreno za boravak u vinogradima, voćnjacima i maslinicima. Sigurno će nam biti prevruće, pa se treba slojevito obući.

Umjerena vlažnost tla omogućit će traktorima ulazak na oranice provodeći prihranu ozimih kultura. Ne zaboravimo na čišćenje odvodnih kanala.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.