Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.03.2019. 15:00

Priprema za zaštitu od moguće pojave mraza može početi

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu. Kakvo nas vrijeme čeka u idućim danima?

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 2.733
  • 226
  • 2

Proteklih je dana bilo iznadprosječno toplo. Dnevna temperatura zraka narasla je uzduž Jadrana do 19℃, u gorju i Istri 20 ℃, a na zapadu, te istoku Hrvatske i do 23℃. No, jutra su ipak bila hladna pa se jutarnja temperatura zraka posljednjih sedam dana na 5 cm od tla spustila u Pločama na -3℃, Ogulinu - 5℃, Varaždinu i Pazinu -6, a u Slavonskome Brodu i na -6℃.

Oborine je proteklih dana bilo, ali su ukupno izmjerene količine vrlo male, te se kreću od 1 do 2 mm u Istri, 1 do 7 mm na istoku, 2 do 9 mm u gorju , te 2 do 11 mm na zapadu zemlje. Vrijedno je istaknuti kako uzduž Jadrana oborine nije bilo, te nas ne čude brojni požari izazvani paljenjem korova. Vrijedno je istaknuti kako je tlo uzduž Jadrana, te u gorju, a ponegdje i na istoku zemlje suho. Na zapadu je tlo umjereno vlažno. Spomenuta vlažnost tla pogoduje ratarima koji obavljaju pripremu tla za sjetvu, ali i onima koji već siju jare kulture. No, ozime ratarske kulture na istoku zemlje ipak ponegdje trpe od nedostatka vode u tlu.

Savjetujemo da se ovih dana posađeni lozni cijepovi i voćke ipak zaliju s najmanje 5 l vode po četvornom metru, jer se tlo tijekom sadnje osušilo. Posijane, ali i posađene povrtlarske kulture također treba svakodnevno navodnjavati.  

Tlo je iz dana u dan sve toplije. Jučer se u 14:00 sati na 5 cm dubine ono zagrijalo u Križevcima do 12℃, Poreču 13 ℃, Osijeku 14℃, Zadru 15℃, a u Rabu do 17℃. No, jutarnje su se temperature u gorju kretale oko 3℃, na istoku i zapadu Hrvatske oko 5, a uzduž Jadrana oko 9℃.  I zato, kolanje sokova u višegodišnjim kulturama polako počinje. Dokaz tome je suzenje vinove loze na mjestu reza.

U danima koji dolaze najtoplije će biti u četvrtak kad će temperatura zraka narasti na kopnu do 23℃, a uz Jadran do 18℃. Juta će najhladnija biti u srijedu i to na istoku, a u petak na zapadu zemlje. Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti do 18℃, a uz Jadran do 15℃. Jutra će biti najhladnija u subotu kad ponegdje na zapadu zemlje te u gorju može biti pojave slabog mraza.

Oborine očekujemo u petak. Vjerojatnost za njihovu pojavu danas je najmanja u Istri, a najveća na istoku Hrvatske. Ako se ostvari prognoza pojave oborine od 80% u krajevima uz Jadran, suhome tlu doći će uskoro kraj. Oborine s vjerojatnošću od 90% u petak na istoku zemlje razveselit će ratare koji su već obavili sjetvu nekih kultura, ali i povrtlare koji su sjetvu svojih kultura obavljali na otvorenom. Oborine u petak očekujemo i na zapadu Hrvatske ali s vjerojatnošću manjom od 50%.

Kako je ovih dana koncentracija peludi čempresa, lijeske, johe i brijesta visoka, savjetujemo da svi oni koji pate od alergije na navedenu pelud, ne odlaze u prirodu.   

I na kraju moramo savjetovati vinogradare i voćare da se već od sutra polako pripremaju za zaštitu svojih nasada od moguće pojave mraza. Priprema počinje kupnjom akril folije, dovoženjem slame u nasade, kupnjom velikih voštanih svijeća, ali i sakupljanjem starog motornog ulja. Normalno, ne zaboravimo i da postoje osiguravajuća društva kod kojih naše nasade možemo već danas osigurati od mraza i tuče.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs