• Agro prognoza
  • 19.08.2020. 16:30

Pred nama je vruć tjedan i milijuni alergenih peludnih zrnaca ambrozije

Vruće dane s temperaturama jednakim ili većim od 30℃ na istoku i zapadu Hrvatske očekujemo u petak i subotu. Osobe koje pate od alergija idućih bi dana morale što više boraviti u zatvorenom prostoru.

Foto: Depositphotos/elenathewise
  • 217
  • 69
  • 0

Posljednjih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju i zapadu Hrvatske do 31℃, istoku 32℃, a uzduž Jadrana i do 34℃. Kako se jutarnja temperatura zraka na 5 cm od tla spustila u Slavonskome Brodu na 14℃, Varaždinu 11℃, a u Pargu kod Čabra na samo 8℃, akumulacija topline bila je tek neznatno veća od prosjeka.

Dozrijevanje voća, povrća pa i ratarskih kultura bilo je uobičajeno za ovaj mjesec. Oborine je proteklih dana bilo. No, ukupno izmjerene količine od mjesta do mjesta vrlo su različite. Na istoku je izmjereno 1 do 43 mm (Osijek), zapadu 18 do 46 mm (Varaždin), a uzduž Jadrana 3 do 79 mm (Dubrovnik). I zato, biljke s kratkim korijenovim sustavom ponegdje je ipak trebalo navodnjavati.

Dani koji dolaze biti će suhi i sunčani. UV indeks biti će vrlo visok samo uzduž Jadrana. Vruće dane s temperaturama jednakim ili većim od 30℃ na istoku i zapadu Hrvatske očekujemo u petak i subotu. No, ovog tjedna opasnost od toplinskog vala ne postoji. Tijekom boravka na otvorenom ipak savjetujemo da se tijelo zaštiti laganom odjećom, te da se na dan popije najmanje 2 litre tekućine.

Kako će akumulacija topline biti na istoku i zapadu Hrvatske veća od prosjeka 10% do 15%, dozrijevanje poljoprivrednih kultura biti će uobičajeno za ovaj mjesec. Krajem tjedna će sjetveni sloj tla biti suh, pa savjetujemo da se biljke s kratkim korijenovim sustavom svakodnevno navodnjavaju s najmanje 5 litara vode po četvornom metru.

Osobe koje pate od alergija idućih bi dana morale što više boraviti u zatvorenom prostoru, jer ambrozija trenutno proizvodi i do 8 milijuna alergenih peludnih zrnaca (prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ambrozija sadržava do 200 cvjetova, oprašuje se vjetrom i proizvodi čak i do osam milijuna izrazito alergogenih peludnih zrnaca, op.ur.). Savjetujemo da se odjeća i posteljina ne suše na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru. Savjetujemo i da osobe alergične na pelud ambrozije prilikom izlaska iz zatvorenog na otvoreni prostor koriste maske za lice.  Ako je ikako moguće, savjetujemo da se ode na more, jer tamo ambrozije nema. 

Poljoprivrednici, provodite mjere suzbijanja ambrozije i abutilona

Naše suosjećanje s osobama koje danas pate od alergije ne znači ništa ako spomenuta biljka raste u našoj blizini, a mi je ne uništavamo. Moramo se prisjetiti kako je u Hrvatskoj još uvijek na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (N.N. 72/07), te se time sprečava stvaranje velike količine peludi koja izaziva alergijske reakcije.   


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Suho Vruće Dozrijevanje Alergije Ambrozija Navodnjavanje


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mozgalica⁉️
- Što je prikazano na fotografiji?

Foto: Tomislav Januš