Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.05.2022. 11:30

Požurite s radovima jer stiže promjena vremena

Kako će tijekom vikenda vrijeme pogodovati infekcijii i razvoju biljnih bolesti, savjetujemo da se preventivna prskanja obave što prije, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 3.743
  • 179
  • 0

Vegetativni rast svih poljoprivrednih kultura je vrlo intenzivan, jer je akumulacija temperatura bila i za 30 posto veća od prosjeka. Dnevne su temperature bile vrlo visoke, pa su njihove vrijednosti narasle u gorju do 30℃, uzduž Jadrana i na sjeverozapadu 31℃, a na istoku do 32℃. Mnoge su biljke doživjele temperaturni stres.

Dnevno se procesom evapotranspiracije gubilo i 5 l vode po četvornom metru, pa je biljke s kratkim korijenovim sustavom trebalo tijekom jutarnjih i kasno poslijepodnevnih sati navodnjavati. Pojava kiše od srijede na četvrtak mnoge je ugodno iznenadila. Ukupno je u 24 sata palo u Vukovaru 11mm, Osijeku 12mm, Brestovcu – Belje 13mm, Vinkovcima 21mm, a u Valpovu i 29 mm kiše.

Nažalost, uzduž Jadrana i u gorju tijekom proteklih sedam dana kiše nije bilo, pa je tlo vrlo suho. Suhi su dani bili po volji stočara koji su obavljali kosidbu krmnih kultura, ali i voćara i vinogradara koji su obavljali preventivna prska protiv biljnih bolesti. Suhim i vrućim danima uskoro dolazi kraj.

Već u petak navečer na sjeverozapadu može biti pojave pljuskova, ali i grmljavine. Zapamtite da postoji vjerojatnost za kišu u cijeloj zemlji i to u  subotu, nedjelu i ponedjeljak. Na preventivna prskanja, te kosidbu spomenutih dana zaboravite. Neka vas to ne brine, jer će dani već u prvoj polovici tjedna ponovno biti suhi i sunčani, kad će se planirani radovi moći nesmetano obavljati.

No, količine kiše neće biti dovoljne da se podmiri nedostatak vode u tlu. Tlo će i dalje uzduž Jadrana, na istoku i sjeverozapadu biti suho, te će se navodnjavanje kultura s kratkim korijenovim sustavom morati obavljati u prvoj polovici tjedna koji dolazi.

Savjetujemo voćarima i vinogradarima da sutra obave preventivna prskanja sistemičnim fungicidima uz dodatak okvašivača, jer će u danima vikenda vrijeme itekako biti pogodno za infekciju i razvoj mnogih bolesti.

Da će uistinu tijekom vikenda osjetno zahladnjeti potvrđuje vjerojatnost padanja snijega u austrijskim Alpama. Ako je nekome do skijanja, eto prilike i za tu rekreaciju.      


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]