Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.07.2020. 13:30

Poslovica kaže: Jakov kuri, Ana žari - no vremenu koje stiže nimalo se ne veselimo

Kakvo nas vrijeme očekuje, i ovaj tjedan donosi naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.571
  • 72
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je manja od prosjeka. Biljke kao da su vapile za toplinom. Na 5 cm od tla temperatura zraka tijekom ranih jutarnjih sati spustila se na istoku i zapadu Hrvatske na 9℃, a u gorju i na samo 6℃. Međutim, protekla 2 dana bilo je vruće. Dnevna temperatura zraka narasla je i u gorju do 30℃. Kod kukuruzu koji je u fazi cvatnje spomenuta temperatura može utjecati na sterilnost polena.

U razdoblju od 15. do 22. srpnja ukupno je na istoku palo 21 do 54 mm oborine, zapadu 15 do 43 mm, gorju 5 do 28 mm, a uzduž Jadrana samo 1 do 5 mm.  I zato je tlo danas na kopnu uglavnom umjereno vlažno. Biljke s kratkim korijenovim sustavom ne trpe od nedostatka vode u tlu. Uzduž Jadrana vode u tlu ipak nedostaje.

Vremenu u danima koji dolaze nimalo se ne veselimo. Obrana od tuče protugradnim raketama više ne postoji, a pojava tuče moguća je uskoro. Vrlo nestabilno i promjenljivo vrijeme s pljuskovima i grmljavinom uz moguću pojavu tuče očekujemo u petak poslije podne, noću, ali i u subotu prije podne. Međutim, od nedjelje dani će ponovno u cijeloj zemlji biti suhi i sunčani.

Ovog vikenda ne zaboravite na Jakova i Anu. Prisjetimo se jedne stare pučke izreke: "Jakov kuri, Ana žari". No, u subotu kad slavimo blagdan Sv. Jakova neće biti vruće i Jakov neće kuriti. Dnevna temperatura zraka neće narasti do 30℃. Nedjelja će obilovati suncem, pa će i temperature na istoku i uzduž Jadrana narasti do 30℃. Ana će uistinu ponegdje žariti.

Veseli nas da možemo najaviti kako će u idućih sedam dana u cijeloj zemlji akumulacija topline biti veća od prosjeka sigurno za 10 %. Zbog suhih i sunčanih dana početkom idućeg tjedna vinogradari će moći obavljati preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika a stočari kosidbu i sušenje krmnih kultura. Vinogradarima savjetujemo da pregledaju svoje nasade, jer su uvjeti za pojavu pepelnice proteklih sedam dana bili izuzetno povoljni.  

Kako će i UV indeks biti visok, radove na otvorenom trebalo bi obavljati samo tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati. No, naše tijelo trebalo bi zaštiti laganom odjećom.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]