Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.03.2021. 13:30

Ponovno očekujemo iznadprosječno hladno vrijeme za ovo doba godine

Akumulacija topline bit će u cijeloj Hrvatskoj manja od prosjeka za ovo doba godine i to za nevjerojatnih 80 do 90 posto, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/zefart
  • 2.167
  • 206
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj veća od prosjeka otprilike za pet do 10 posto. Jutra su bila vrlo hladna. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Hvaru na -3℃, Poreču -5℃, Gospiću -8℃, a u Osijeku i Varaždinu i na -9℃.

Šteta od spomenutih temperatura ima na povrtlarskim kulturama koje su uzgajane na otvorenom i to uglavnom uz Jadran i na otocima. No, ponegdje je može biti i na nekim voćkama koje su u fazi otvaranja pupova ili na početku cvatnje.

Tlo je umjereno vlažno. Ukupno je na istoku izmjereno 28 do 35 mm, zapadu 20 do 39 mm, u gorju 54 do 64 mm, a uz Jadran 6 do 22 mm oborine. Vrijedno je istaknuti kako je ipak najviše oborine bilo na sjevernom dijelu Jadrana. U Rijeci je ukupno palo 102 mm kiše. Umjerena vlažnost tla pogoduje brzom klijanju i nicanju već posijanih ratarskih, ali i nekih povrtlarskih kultura. No, i priprema tla za sjetvu obavlja se bez većih poteškoća, jer traktori mogu ulaziti na oranice.

U danima koji dolaze bit će hladno. Akumulacija topline bit će u cijeloj Hrvatskoj manja od prosjeka za ovo doba godine i to za nevjerojatnih 80 do 90 posto. Upravo zato, ponegdje očekujemo da će to biti jedno među 10 najhladnijih razdoblja u ovom mjesecu. Temperatura zraka na istoku i zapadu Hrvatske spustit će se na -3℃, a u gorju i na -6℃. Upozoravamo kako će temperature pri tlu sigurno biti još i niže, pa se one mogu spustiti ponegdje u nizinama na -5℃ ili -6℃, a u gorju i na -10℃.

Navedene temperature neka budu upozorenje kako se što prije moramo pripremiti na ublažavanje posljedica od smrzavanja. Štete će sigurno biti manje ako kulture prekrijemo odgovarajućom folijom ili ako tijekom ranih jutarnjih sati, kad temperatura počinje opadati, unutar nasada počinjemo dimiti, odnosno paliti slamu ili suho lišće. S plitkom obradom tla u vinogradima i voćnjacima ne treba žuriti, jer je ohlađivanje prizemnog sloja zraka veće nad obrađenim tlom od zraka koji se nalazi iznad tla koje nije obrađeno.

Dani će do petka biti suhi. Oborine očekujemo u subotu ponegdje uz Jadran, ali i na kopnu. Snijega može biti u gorju. Nedjelja će biti suha i sunčana, a to znači da će se rezidba voćaka i vinove loze nastaviti. Umjerena vlažnost tla pogodovat će kulturama s kratkim korijenovim sustavom.    

Podsjećamo kako je u subotu, točnije u 10:37 sati astronomski početak proljeća. Navedenog dana Zemljina os se naginje prema Suncu, Sunce prelazi nebeski ekvator pa nam i dani postaju duži.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.