Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.12.2021. 11:00

Ponavlja se, ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu uz iste temperature kao lani

Želim da Vam dolazeća Nova 2022. godina prođe sa što manje elementarnih nepogoda, da naše kulture što manje trpe od viška ili manjka vode u tlu, a urod bude obilan, poručuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Vadyuhin
  • 1.949
  • 200
  • 2

Prisjetivši se vremena krajem prosinca prošle godine, čini nam se kao da se ono ponavlja i u ovoj godini. Naime, i ove je godine posljednjih dana u prosincu dnevna temperatura zraka narasla u gorju do 12 ºC,  na zapadu 13 ºC, istoku 15 ºC, a uzduž Jadrana i do 16 ºC.

Jutra su također bila hladna. Pri tlu se temperatura spustila uzduž Jadrana na -2 ºC, u gorju na samo -9 ºC, a istoku i zapadu Hrvatske na -11 ºC. Oborine su bile obilne u gorju, te uz Jadran. Ukupno je izmjereno uz Jadran 22 do 70 mm, a u gorju 58 do 119 mm oborine.

Na zapadu i istoku Hrvatske ukupno izmjerene količine kreću se od 12 do 36 mm. Bilo je i snijega na tlu. U Čabru je njegova visina bila 9 cm, Požegi 5 cm, a u Osijeku-Čepinu 7 cm. Ratari su ovim snijegom itekako zadovoljni, jer njegovim topljenjem voda prodire i do najdubljih slojeva tla.

Veseli nas kako možemo najaviti suhe, sunčane i relativno tople dane ovog vikenda, a to je odlazak stare i početak Nove 2022. godine. Na istoku i zapadu dnevna će temperatura zraka narasti u subotu do 13 ºC. Uzduž Jadrana spomenutih će dana biti još i toplije za 3 ºC, pa i 4 ºC. Ugodno toplo bit će i u gorju s temperaturama koje ponegdje mogu narasti i do nevjerojatno visokih 14 ºC.

U nedjelju se temperature neće značajnije promijeniti u odnosu na subotu, pa treba uživati u toplini i obilju sijanja Sunca. No, jutra će ipak na kopnu biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. Već u ponedjeljak u cijeloj zemlji bit će oblačno, ali i hladnije, jer će početkom tjedna temperatura zraka iz dana u dan polako opadati.

I tako uživajući u toplini doma prisjećajući se lijepog, ali i ružnog vremena ipak bi bilo lijepo otići do oranica pa da vidimo njihovo stanje. No, voćnjake pa i vinograde treba posjetiti. Možda ih ipak treba malo zaštiti od divljači. Prisjetimo se da već za 22 dana počinje rezidba vinograda. Našem će odmoru vrlo brzo doći kraj.

Ova nam je godina stvarno prošla vrlo brzo. Osim onog proljetnog mraza, a ponegdje nešto i obilne tuče, pa i nije bila tako loše. Želimo da Vam i ova dolazeća Nova 2022. godina prođe sa što manje elementarnih nepogoda, da naše kulture što manje trpe od viška ili manjka vode u tlu, a urod bude obilan.

Sretnu Novu 2022. godinu želi vam vaš agrometeorolog Dražen Kaučić !


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.