Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.11.2018. 16:30

Planirate svinjokolju? Vrijeme će vam pogodovati, a dobre vijesti stižu i ratarima

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu, ali i savjete za naše proizvođače u skladu s vremenom!

Foto: Pixabay/webandi
  • 1.576
  • 110
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline u kontinentalnom dijelu Hrvatske bila je znatno ispod, a uzduž Jadrana iznad višegodišnjeg prosjeka. Maksimalna temperatura zraka narasla je na zapadu Hrvatske do 10℃, istoku 11℃, gorju 12℃, Istri 17℃, a u Dalmaciji i do 21℃. Jutra su bila hladna samo u gorju. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Pargu kod Čabra na -4℃.

Dugo očekivane oborine na istoku Hrvatske konačno smo dočekali. Suhome tlu došao je kraj. Tlo je danas vrlo vlažno. Ukupno je proteklih dana izmjereno 12 do 21 mm oborine. Na zapadu zemlje izmjereno je 35 do 54 mm, a u gorju 45 do 84 mm oborine. Najviše oborine palo je u Istri i Dalmaciji. Na klimatološkoj postaji u Pločama ukupno je izmjereno 111 mm, a u Rijeci 126 mm.  

Pojava snijega na tlu u ravnicama kontinentalne Hrvatske, proteklih nas dana nije iznenadila. U Varaždinu je visina bila 2, a u Sisku 4 cm.  No, u gorju je snijega ipak bilo znatno više. Primjerice, u Pargu kod Čabra izmjereno je 15 cm snijega 

Pojava snijega na ravnicama istočne Hrvatske proteklih je godina u studenome rijetkost. Vrijedno je istaknuti kako  je u Osijeku od 2008. godine do danas samo 2013. godine snijega na tlu visine više od 1 cm bilo tijekom 2 dana. Tijekom vremenskog niza 1961-2017. najveći broj dana sa snijegom navedene visine bio je 1993. godine kad je u Osijeku bilo 17 dana sa snijegom na tlu. Za znatiželjne, spomenut ćemo kako je najviše snježnih dana u Osijeku ne u prosincu, nego u siječnju.    

Slaba kiša, susnježica, a zatim snijeg i na istoku Hrvatske razveselit će ratare jer će djelomično prekriti ozime usjeve. No, kako će snijeg biti mokar, a time i težak savjetujemo da se otrese s grana voćaka i ukrasnog bilja, jer može doći do lomova grana.

Tlo se polako hladi. Na 5 cm dubine temperatura tla spustila se u uzduž Jadrana na 7℃, a na istoku i zapadu Hrvatske na samo 1℃. Međutim, veselilo bi nas da se duboko izorano tlo što prije počne smrzavati. Razlog je vrlo jednostavan. Smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem izorano tlo polako tijekom zime mijenja strukturu, te je ono u proljeće praškasto. Njegova će obrada u proljeće biti lagana.

U danima koji dolaze osjetno će zahladiti. Ako niste, savjetujemo da se voda iz cijevi na otvorenom što prije ispusti, a biljke osjetljive na niske temperature sklone na toplija mjesta ili prekriju. Minimalna će se temperatura zraka spustiti krajem tjedna u istočnom i sjeverozapadnim krajevima na -7℃, No, tijekom vikenda i najviša dnevna temperatura zraka spustit će se ispod točke smrzavanja. Dakle, vrijeme će pogodovati onima koji planiraju svinjokolju.

Slaba kiša, susnježica, a zatim snijeg i na istoku Hrvatske razveselit će ratare jer će djelomično prekriti ozime usjeve. No, kako će snijeg biti mokar, a time i težak savjetujemo da se otrese s grana voćaka i ukrasnog bilja, jer može doći do lomova grana. 


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?