Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.02.2019. 13:30

Planirate li prihranu ozimih kultura, obavite je do četvrtka

Kakvo nas vrijeme očekuje u idućih tjedan dana i koje radove obaviti u skladu s vremenom, doznajte od poznatog meteorologa mr.sc. Dražena Kaučića.

Foto: Bigstockphoto/topten22photo
  • 3.016
  • 257
  • 1

Proteklih je dana tlak zraka bio povišen, a bilo je i iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je u Varaždinu do 16℃, Dubrovniku 17℃, Gospiću i Daruvaru 18℃, a u Pazinu i do 19℃. No, nemojmo zaboraviti da je u veljači ranijih godina bilo još i toplije. U Gospiću je 29. veljače 1960. izmjereno 20℃, Zagrebu 25. veljače 2008. izmjereno je 22℃, a u Slavonskom Brodu tog istog datuma i 24℃.  

Oborine u cijeloj Hrvatskoj proteklih sedam dana nije bilo. Snijega na tlu ima samo na Zavižanu (55 cm). Tlo je na istoku i zapadu Hrvatske uglavnom umjereno vlažno, iako je ponegdje na lako propusnim tlima danas već i suho. Tlo je suho i uzduž Jadrana. Spomenutu vlažnost tla vjerujemo da su ratari iskoristili za pripremu tla pred sjetvu jarih usjeva. No, prihrana ozimih kultura zbog suhog tla još uvijek ne daje očekivane rezultate.

Vrijedno je istaknuti kako je proteklih sedam dana Sunce prosječno sijalo ne samo uzduž Jadrana nego i na kopnu i po 8 sati na dan. Tako dugo trajanje sijanja Sunca utjecalo je ne samo na isušivanje tla, nego i na njegovo zagrijavanje. Kako smo ovih dana u šumarcima nailazili na cvjetove visibaba, nije nam teško zaključiti da se tlo, ali njegov plići sloj zagrijao i do 5℃. Međutim, ne moramo se bojati da će višegodišnje kulture početi pupati. Njima treba znatno toplije tlo. Moramo vas upozoriti kako nas suhi i topli dani ne smiju potaknuti na otkrivanje ili iznošenje biljaka iz zatvorenog na otvoreni prostor, jer će jutra još uvijek biti hladna s temperaturama nižim od točke smrzavanja.

Do petka će na kopnu dnevna temperatura zraka narasti do 14℃, a uzduž Jadrana i do 15℃. Uzduž Jadrana oborine ne očekujemo, dok će one u petak na kopnu prekinuti jedan dugi niz suhih dana. I zato savjetujemo da se planirana prihrana ozimih kultura obavi do četvrtka. Već u subotu doći će do razvedravanja. Jutra će biti najhladnija u petak kad očekujemo da će se temperature pri tlu spustiti na -5℃, a ponegdje i niže od toga. I u subotu u jutro očekujemo spomenute temperature zraka. Tijekom vikenda najtoplije će biti u nedjelju s  dnevnom temperaturom na kopnu  do 10℃, a uz more i do 14℃.

Suhe i sunčane dane koji slijede vjerujemo da će maslinari, ali i voćari iskoristiti za nastavak rezidbe. Rane na mjestima reza ne bi smjeli ostaviti nepremazane voskom. Povrtlarima savjetujemo da suho tlo prije najavljene oborine iskoriste prvo za gnojidbu, a zatim za pripremu tla, pa i sjetvu mrkve, peršina, radiča te sadnju češnjaka.  

Koliko god se katkada ljutili na oborine, danas itekako očekujemo njihove veće količine. Kad će se to dogoditi teško nam je napisati. No, vjerojatnost za padanje većih količina oborina u idućih 10 dana vrlo mala. Da, one će pasti u petak, ali to će biti nedovoljno da tlo bude vrlo vlažno. I tako, čekajući veće količine oborine, suhe i sunčane dane iskoristite za planirane radove u voćnjacima, vinogradima i maslinicima. Osim rezidbe i armatura možda čeka popravak. Nakon kupnje sadnog materijala savjetujemo da se odredi pravo mjesto sadnje mladih voćaka i loznih cijepova, jer loše odabrano mjesto kasnije se teško ispravlja.

Podsjećamo, sada je pravo vrijeme za nabavku kvalitetnog sjemena ratarskih i povrtlarskih kultura, ali i za kupnju kemijskih sredstava namijenjenih suzbijanju biljnih bolesti i štetnika.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰