Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno zagrijavanje
  • 21.04.2016. 10:30

Ožujak 2016. najtopliji u posljednjih 100 godina

Ožujak 2016. bio je jedanaesti uzastopni rekordno topao mjesec, a pored toga je temperaturna razlika u odnosu na normalnu temperaturu bila najviša do sada.

  • 390
  • 18
  • 0

Ožujak 2016. bio je jedanaesti uzastopni rekordno topao mjesec, a temperaturna razlika u odnosu na normalnu temperaturu je u ožujku bila najviša do sada, priopćila je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Sa prosječnom temperaturom od 12,7 °C ožujak 2016. bio je najtopliji, ali je istovremeno nastavljen trend rekordno visokih temperatura, a koji je počeo u svibnju prošle godine, pripćila je NOAA koja provodi mjerenja od 1880. godine. Globalna temperatura u ožujku bila je 2,20 °C iznad prosjeka 20. stoljeća i 0,58 °C toplija nego u ožujku 2015., koji je bio prethodni najtopliji mjesec.

Oboren rekord iz 1944. godine

Stručnjaci za klimu ove uprave navode da 11 uzastopnih rekordno toplih mjeseci obaraju rekord od 10 uzastopnih mjeseci 1944. godine. Znanstvenici navode da je to posljedica klimatskog fenomena El Ninjo uz globalno zagrijavanje kao posljedica djelovanja ljudi. Afrika i Indijski ocean su bili posebno topli, izjavljuju.

Vrući trend u poljoprivredi se nastavlja!

Prva tri mjeseca ove godine bila su toplija od prosjeka za 1,15 °C i 0,28 °C toplija od prethodnog rekorda za prva tri mjeseca u godini, postavljenog prošle godine.

Očekuje se da će El Ninjo prekinuti ovaj trend

Pored NOAA, i američka svemirska agencija i NASA i japanska meteorološka agencija priopćile su da je ožujak bio rekordno topao mjesec. Smatraju da postoje velike šanse da travanj bude također topao i zaokruži cijelu godinu uzastopno rekordno toplih mjeseci. Na kraju će se taj trend prekinuti kada se rasprši El Ninjo.

El Ninjo, klimatski fenomen koji zagrijava diijelove Pacifika i mijenja vremenske prilike ima tendenciju dizati globalne temperature. La Ninja, njegova druga strana sa zahlađenjem predviđa se kasnije ove godine.

Foto:bigstockphotos.com;Olexandr


Tagovi

Ožujak 2016

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰