Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.04.2019. 16:30

Orah je prolistao - sjetva kukuruza može početi

Poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić i ovaj nam tjedan donosi iscrpnu agro prognozu. Kakvo nas vrijeme očekuje i što nam je raditi?

Foto: Depositphoto/christening
  • 3.354
  • 389
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 21℃, na zapadu zemlje, ali i u unutrašnjosti Istre do 22℃, istoku Hrvatske 23℃, a uzduž Jadrana do 24℃. No, ponegdje je bilo i pojave slabog mraza, te se temperatura zraka na 5 cm od tla spustila na istoku i zapadu Hrvatske, te u unutrašnjosti Istre i na -3℃. Šteta od spomenutih temperatura vjerujemo da ipak nema.

Oborine je bilo najviše uzduž Jadrana, a gdje se ukupno izmjerene količine u proteklih sedam dana kreću od 28 do 125 mm izmjerenih u Dubrovniku. Nažalost, najmanje količine izmjerene su upravo tamo gdje su one trenutno i najpotrebnije, a to je na istoku Hrvatske, te se kreću od 10 do samo 13 mm. Vrijedno je istaknuti kako je najviše oborine izmjereno od petka na subotu i to u Vukovaru 7 mm, Kutjevu 8 mm, Đakovu i Vinkovcima 9 mm, a u Osijeku (Čepin) 10 mm. Spomenute količine sigurno nisu dovoljne da podmire nedostatak vode u tlu. No, možda će i to biti dovoljno da štete od suše ne budu još i veće. Na zapadu se ukupno izmjerene količine kreću od 9 do 24 mm, a u gorju od 24 do 58 mm.

Dakle, tlo je i dalje na istoku Hrvatske suho, na zapadu je umjereno vlažno, dok je u gorju, ali i u unutrašnjosti Istre, te ponegdje uzduž Jadrana i vrlo vlažno. I zato, priprema tla za sjetvu kukuruza, a ponegdje već i sjetva ove kulture u Podravini, Međimurju i Hrvatskome zagorju može se obavljati. Tlo je dovoljno toplo jer se temperatura sjetvenog sloja kreće od 11℃ do 14℃. U Srijemu, Slavoniji i Baranji, dakle na istoku zemlje tlo je još i toplije te se temperature spomenutog sjetvenog sloja tla  kreću oko 16℃, a ponegdje i oko 17℃. Da je k tome tlo još i malo vlažnije, sreći ratara ne bilo kraja. Ovako s pravom postoji strah od lošeg nicanja posijanog sjemena u nedovoljno vlažno tlo. Jedan od pokazatelja dovoljno toplog tla za početak sjetve kukuruza je listanje oraha. Kako je listanje počelo, sjetva može početi, a da i ne mjerimo temperaturu tla.

U danima koji dolaze naši će krajevi biti pod utjecajem sniženog tlaka zraka. Vrijeme će u cijeloj Hrvatskoj biti promjenljivo i nestabilno s povremenom pojavom oborine. Više oborine očekujemo na zapadu, a najmanje ponovno na istoku Hrvatske. Na kopnu pljuskove s grmljavinom očekujemo već sutra ali i u četvrtak. Oborine će biti česte i uzduž Jadrana. Dakle, vlažnost tla na zapadu Hrvatske, ali i uz Jadran do kraja tjedna će polako rasti, dok će na istoku tlo još uvijek biti relativno suho. Na prostoru Istre te u gorju vlažnost tla neće se znatnije promijeniti.

Temperatura zraka će do kraja tjedna biti u opadanju, te će akumulacija topline temperaturnog praga 12℃ uglavnom biti manja od višegodišnjeg prosjeka. Tijekom subote i nedjelje dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti do 14℃, a uz Jadran do 17℃. Jutro će biti najhladnije tijekom noći od petka na subotu. I zato postoji vjerojatnost da se temperatura zraka pri tlu ponegdje spusti na točku smrzavanja.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.