Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.12.2019. 15:00

Od petka ponovno suho i sve toplije

U petak ne zaboravimo posijati pšenicu, jer slavimo blagdan Sv. Lucije, podsjeća naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić i otkriva kakvo nas vrijeme čeka ovaj tjedan.

Foto: Pixabay/Robert Jones
  • 2.212
  • 312
  • 0

Vrijeme je posljednjih dana bilo primjereno početku zime. Jutarnja temperatura zraka i to mjerena na 5 cm od tla spustila se u Zadru i Šibeniku na -2℃, Pločama -4℃, Poreču -6℃, Pazinu -8℃, a u Slavonskom Brodu, Zagrebu, Kninu te u Gospiću i na -9℃. I zato ako voda iz cijevi na otvorenom nije bila ispuštena vjerojatno se smrznula, pa su cijevi popucale. Stradale su i povrtlarske kulture, ali i ostale biljke osjetljive na niske temperature uzgajane na otvorenom, a da nisu bile prekrivene zaštitnom folijom. Snijega na tlu bilo je samo u gorju.

Oborine je proteklih sedam dana bilo najmanje na istoku zemlje. Izmjereno je 2 mm (Osijek) do 12 mm (Slavonski Brod). Na zapadu je izmjereno 10 mm (Bjelovar) do 21 mm (Križevci), u gorju 25 mm (Gospić) do 30 mm (Ogulin), a uzduž Jadrana 3 mm (Komiža) do 56 mm (Ploče). Dakle, ozime ratarske kulture u nizinama na istoku i zapadu Hrvatske za sada ne trpe od pretjerane vlažnosti tla. Na lako propusnim tlima ponegdje se i duboka obrada tla mogla obavljati. Kako posljednja dva dana oborine nije bilo uzduž Jadrana, vrijedni maslinari, ali i uzgajivači agruma mogli su berbu polako privoditi kraju. Vrijedno je istaknuti kako se i tlo na 2 cm dubine proteklih dana tijekom ranih jutarnjih sati smrzavalo.

Smrzavanjem tla posebno su zadovoljni oni ratari koji su obavili duboku obradu tla. Naime, smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem duboko izorano tlo polako mijenja strukturu, pa će u proljeće biti praškasto, a time i znatno lakše za obradu.  

Jutra će i dalje sve do petka na kopnu biti hladna. Temperatura zraka spuštat će se do -3℃. Oborine oćekujemo u četvrtak i petak. No, količine će biti vrlo male. Vrijedno je istaknuti kako ponegdje u nizinama može pasti i malo snijega, ali koji se neće zadržati na tlu. Od subote pa sve do prva dva, tri dana idućeg tjedna dani će biti ne samo suhi, nego i sve topliji. Dnevna će temperatura zraka narasti na zapadu i istoku zemlje početkom drugog tjedna do 14℃. Uzduž Jadrana oborine u četvrtak i petak ponegdje mogu biti obilne. Nakon toga slijedi smirivanje vremena i postupno sve toplije pa nas ne bi trebalo iznenaditi ako dnevna temperatura početkom tjedna naraste i do 17℃ ili 18℃.

Dakle, na očekivane obilne oborine uzduž Jadrana treba se na vrijeme pripremiti. Ponegdje postoji vjerojatnost i za bujične poplave, a to znači da što prije provjerimo čistoću mreže odvodnih kanala bez obzira jesu li otvorenog ili zatvorenog tipa. Dane vikenda treba iskoristiti za obilazak nasada voćaka i vinove loze, te obaviti zaštitu od divljači. Suho i ugodno toplo vrijeme bit će idealno za krčenje zapuštenog zemljišta, a njega ima u izobilju.  

Podsjećamo kako je u petak blagdan Sv. Lucije. Stara pučka izreka kaže: "Sveta Luce, ukaži mi Sunce“ Sveta Lucija je zaštitnica slijepih i slabovidnih osoba. Kako je običaj da na blagdana Sv. Lucije sijemo božićnu pšenicu, na vrijeme se pobrinimo za male posude, ali i za pšenicu koju u petak sijemo.  


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]