Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DHMZ
  • 01.08.2022. 16:30

Očekuje nas vedro, vruće i suho vrijeme, no mogućnost za kišu postoji

Za domaće životinje i pčele potrebno je osigurati dovoljne količine svježe vode, voćke zasjeniti, a biljkama s plitkim korijenovim sustavom osigurati dovoljno vode, savjetuju iz DHMZ-a.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 380
  • 95
  • 0

Poduzmite odgovarajuće agrotehničke mjere za ublažavanje vodnog i toplinskog stresa, savjetuje Državni hidrometeorološki zavod.

Kako stoji u agrometeorološkoj prognozi meteorologinje Jelene Bašić, u razdoblju do 5. kolovoza, očekuje nas vedro, vruće i uglavnom suho vrijeme, a u Istri i Primorju i vjetrovito.

U prvoj polovini razdoblja postoji mala mogućnost za kišu u istočnoj, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici i Gorskom kotaru, istri i Hrvatskom primorju te u sjevernoj Dalmaciji.

Temperature će rasti do 35 stupnjeva, s izuzetkom Like i Gorskog kotara gdje će biti do 30C. Međutim, očekuju nas temperaturne sume iznadprosječne za ovo razdoblje s tim da će u Dalmaciji biti oko ili malo iznad prosjeka.

"Preporuča se obavljati radove tijekom jutra i kasnog poslijepodneva kako bi se izbjeglo dugotrajno izlaganje jakom UV zračenju. Za domaće životinje i pčele potrebno je osigurati dovoljne količine svježe vode", naglašavaju. 

Također, zbog mogućeg nastanka ožegotina od Sunca na plodovima voćaka preporučuje se zasjenjivanje bilja, a biljkama s plitkim korijenovim sustavom potrebno je osigurati dovoljno vode. Potrebno ih je natapati i navodnjavati tijekom jutra i večeri. Time će se ujedno i rashladiti tlo.

I u razdoblju od 5. do 8. kolovoza vrijeme će biti sunčano, vruće i suho.

Prema DHMZ-u, minimalna temperatura zraka očekuje se u nizinskoj Hrvatskoj većinom od 18 do 23 °C, u gorskoj od 15 do 20 °C. U primorskoj Hrvatskoj noći će biti tople uz minimalnu temperaturu zraka od 20 do 25 °C. Maksimalna vrijednost temperature zraka u nizinskoj očekuje se uglavnom od 30 do 35 °C, u gorskoj od 28 do 33 °C, te u primorskoj od 32 do 37 °C.

Očekivane su temperaturne sume iznad prosjeka u cijeloj zemlji. 


Tagovi

DHMZ Agro prognoza Vrijeme Vruće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.