Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DHMZ
  • 01.08.2022. 16:30

Očekuje nas vedro, vruće i suho vrijeme, no mogućnost za kišu postoji

Za domaće životinje i pčele potrebno je osigurati dovoljne količine svježe vode, voćke zasjeniti, a biljkama s plitkim korijenovim sustavom osigurati dovoljno vode, savjetuju iz DHMZ-a.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 1.842
  • 118
  • 0

Poduzmite odgovarajuće agrotehničke mjere za ublažavanje vodnog i toplinskog stresa, savjetuje Državni hidrometeorološki zavod.

Kako stoji u agrometeorološkoj prognozi meteorologinje Jelene Bašić, u razdoblju do 5. kolovoza, očekuje nas vedro, vruće i uglavnom suho vrijeme, a u Istri i Primorju i vjetrovito.

U prvoj polovini razdoblja postoji mala mogućnost za kišu u istočnoj, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici i Gorskom kotaru, istri i Hrvatskom primorju te u sjevernoj Dalmaciji.

Temperature će rasti do 35 stupnjeva, s izuzetkom Like i Gorskog kotara gdje će biti do 30C. Međutim, očekuju nas temperaturne sume iznadprosječne za ovo razdoblje s tim da će u Dalmaciji biti oko ili malo iznad prosjeka.

"Preporuča se obavljati radove tijekom jutra i kasnog poslijepodneva kako bi se izbjeglo dugotrajno izlaganje jakom UV zračenju. Za domaće životinje i pčele potrebno je osigurati dovoljne količine svježe vode", naglašavaju. 

Također, zbog mogućeg nastanka ožegotina od Sunca na plodovima voćaka preporučuje se zasjenjivanje bilja, a biljkama s plitkim korijenovim sustavom potrebno je osigurati dovoljno vode. Potrebno ih je natapati i navodnjavati tijekom jutra i večeri. Time će se ujedno i rashladiti tlo.

I u razdoblju od 5. do 8. kolovoza vrijeme će biti sunčano, vruće i suho.

Prema DHMZ-u, minimalna temperatura zraka očekuje se u nizinskoj Hrvatskoj većinom od 18 do 23 °C, u gorskoj od 15 do 20 °C. U primorskoj Hrvatskoj noći će biti tople uz minimalnu temperaturu zraka od 20 do 25 °C. Maksimalna vrijednost temperature zraka u nizinskoj očekuje se uglavnom od 30 do 35 °C, u gorskoj od 28 do 33 °C, te u primorskoj od 32 do 37 °C.

Očekivane su temperaturne sume iznad prosjeka u cijeloj zemlji. 


Tagovi

DHMZ Agro prognoza Vrijeme Vruće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]