Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.12.2020. 13:30

Očekuje nas toplije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine

"Bolje je prosinac ružan, nego južan“, kaže jedna stara pučka izreka, a tko se ovaj tjedan može nadati suncu, otkriva nam agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.435
  • 104
  • 0

Unazad sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je na kopnu do 10ºC, a na jugu Dalmacije i do 17 ºC. Potvrda da se ipak kalendarski nalazimo u zimi svjedoče nam izmjerene jutarnje temperature zraka. One su se spustile u Gospiću, ali i u Varaždinu i na -6 ºC. Oborina je ponovno bilo. Ukupno je na istoku Hrvatske izmjereno 11 do 18 mm, zapadu 17 do 38 mm, gorju 6 do 8mm, a uzduž Jadrana 9 do 89 mm (Dubrovnik).

Snijega na oranicama i dalje nema. No, tlo je ipak vrlo vlažno. Duboka obrada ne može se obavljati. Vrijedno je istaknuti kako ozime ratarske kulture za sada ne trpe od viška vode.

U danima koji dolaze sijanja Sunca bit će najviše samo na jugu Dalmacije. Očekujemo kako će biti toplije od višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Dnevne će temperature zraka narasti na kopnu do 6 ºC, a uz Jadran i do 15 ºC. Jutra će u gorju, ali ponegdje i u nizinama biti hladna. Temperatura će se spustiti samo na točku ledišta ili koji stupanj niže.

Dani će biti uglavnom suhi, ali zato s čestom i dugotrajnom pojavom magle, te niskom naoblakom. Depresija i loše raspoloženje kod mnogih ljudi, a uzrokovano spomenutim vremenom će se nastaviti. Nažalost, kraj se tako brzo ne nazire. Naprotiv, veće količine oborine u cijeloj Hrvatskoj moguće su početkom idućeg tjedna.   

Iako poneki žitelji u gradovima misle kako na selu ovog mjeseca radova nema, prevarili su se. Onaj tko želi uvijek nađe posao. Suhe dane sigurno treba iskoristiti za krčenje zapuštenog zemljišta, ali i očistiti odvodne kanale kako bi spremni dočekali oborine, a ozime kulture ne bi trpjele od viška vode u tlu. No, i dalje savjetujemo da se voćnjaci i vinogradi obilaze.

Bilo bi poželjno zaštititi ih od divljači. Za to ima nekoliko načina. Debla voćaka možemo omotati zaštitnim mrežicama, slamom, tkaninom ili premazati za to kupljenom tekućinom. To se odnosi i na jednogodišnje trsove koje zec voli ne glodati, nego svojim prednjim zubima otkinuti tik uz tlo.  

"Bolje je prosinac ružan, nego južan“, kaže jedna stara pučka izreka. I zato, ne treba se ljutiti na vrijeme u danima koji dolaze. Naprotiv, treba se veseliti blagdanima koji su pred nama.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?