Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.03.2015. 14:05

Očekuje nas promjenjivi ožujak sa snježnim uvjetima!

Izgledi za Hrvatsku za 06.03.2015-08.03.2015. Vladat će za ovo doba godine nepovoljni vremenski uvjeti za obavljanje radova na otvorenom u prvoj polovici razdoblja.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 231
  • 19
  • 0

Vremenske prilike u ožujku su vrlo promjenjive. U kontinentalnim i gorskim predjelima početkom razdoblja prevladavat će pretežno oblačno uz moguću obilnu kišu, a na istoku zemlje i susnježicu. U Gorskom kotaru je moguć obilan snijeg. U ostatku razdoblja promjenjivo oblačno uz moguću pojavu mraza u nizinama istočne Hrvatske. Maksimalne vrijednosti temperature zraka u nizini uglavnom od 3°C do 8°C, a u gorju od 0°C do 4°C. Minimalne vrijednosti temperature zraka u nizini u granicama od 2°C do -1°C prema kraju razdoblja, a u gorju od 1°C do -7°C.

Duž Jadrana promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te vjetrovito. Maksimalne vrijednosti temperature zraka od 7°C do 10°C. Minimalne vrijednosti od -2°C do 5°C duž jadranske obale, na otocima sjevernog Jadrana od 3°C do 7°C, na srednjodalmatinskim otocima od 4°C do 8°C te u kontinentalnom zaleđu od 1°C do -5°C. Temperaturne sume u cijeloj zemlji većinom osjetno ispod razine višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Vladat će za ovo doba godine nepovoljni vremenski uvjeti za obavljanje radova na otvorenom u prvoj polovici razdoblja.

Počinje prihrana pšenice i ostalih ozimih usjeva - ozime zobi, raži, ječma i uljane repice dušičnim i kompleksnim mineralnim gnojivima s povećanim sadržajem dušika. Koristi se mehanizacija i posljednje smrzavanje za prihranu usjeva. To je mjesec intenzivnih priprema i sjetve jarih kultura - jare pšenice, zobi, raži i ječma. U usjev ozime pšenice i ozimog ječma usijeva se crvena djetelina. Takve aktivnosti tijekom ovakvog vremena nisu još moguće, ali će biti vjerojatno sredinom ožujka.

Pčele poslije relativnog zimskog mira počinju sve intenzivnije komunicirati s okolinom nalazeći pri tome pomalo nektara i cvjetnog praha, što ih jako stimulira za razvoj legla. U ožujku počinju cvjetati prve medonosne biljke: lijeska, kukurijek, brijest, divlji zumbul, ljubičice, iva, kajsija i druge. Ožujak je istovremeno najkritičniji mjesec za pčele, nagli porast legla uvjetuje i veliku potrošnju hrane koja još uvijek ne može biti nadoknađena iz prirode, pa ukoliko pčelar nije o tome vodio računa u jesen kada je pripremio pčelinja društva za zimu, on tu grešku mora ispraviti sada. U protivnom, najjača društva će nastradati od gladi, zato treba iskoristiti prvi sunčani i topao dan kada je temperatura 16-18°C i izvršiti prvi detaljni pregled pčelinjeg društva.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Vremenska prognoza Snijeg Nepovoljni uvjeti Prihrana pšenice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."