Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.03.2020. 13:30

Oborine u petak, a mraz već u subotu, nedjelju i ponedjeljak

Kakvo nas vrijeme očekuje, ali i savjete koje poslove obaviti u skladu s vremenom, donosi naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.843
  • 425
  • 0

Proteklih sedam dana na zapadu zemlje bilo je iznadprosječno toplo. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka za 30%. Dnevna temperatura zraka narasla je do 15℃, a jutarnja se spustila na -7℃. Na istoku, u gorju te uzduž Jadrana akumulacija topline bila je uglavnom u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 14℃, a uzduž Jadrana i do visokih 18℃. Vrijedno je istaknuti kako se u Zadru na 5 cm od tla temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila na -2℃.

Šteta od spomenute temperature sigurno ima na povrtlarskim kulturama uzgajanih na otvorenom. Oborine je proteklih sedam dana bilo, ali najmanje na istoku i zapadu Hrvatske. Ukupno izmjerene količine kreću se od 1 do 15 mm. U gorju se ukupno izmjerene količine kreču od 13 do 14 mm, a uzduž Jadrana od 9 do 19 mm.  

U danima koji dolaze oborine očekujemo u petak i to uglavnom na kopnu. No, očekivane količine bit će vrlo male, što znači da će lako propusna tla i dalje biti suha. Kako su i zalihe vode u dubljim slojevima tla vrlo male, ne isključuje se mogućnost da i višegodišnje kulture s dubljim korijenovim sustavom uskoro počinju trpjeti od nedostatka vode u tlu. Voćarima i vinogradarima koji ovog tjedna planiraju sadnju, savjetujemo da osiguraju dovoljno vode kojom će zaliti posađene lozne cijepove i sadnice voćaka. Kad će pasti veće količine oborine, danas nam je teško predvidjeti.

Vrijedno je istaknuti kako u subotu, nedjelju, ali i u ponedjeljak postoji opasnost od pojave mraza. Savjetujemo vam da se povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom prekriju odgovarajućom folijom, a plastenici i staklenici noću zatvaraju. Ljubiteljima cvijeća savjetujemo da još uvijek ne iznose višegodišnje cvijeće na balkone i terase, iako će u ponedjeljak i utorak dnevna temperatura zraka narasti u gorju do 10℃, a na istoku i zapadu zemlje i do 14℃. Kako će akumulacija topline do utorka na istoku i zapadu biti veća od prosjeka i za 50%, ne iznenadimo se naglom kolanju sokova kod nekih višegodišnjih kultura.

Došlo je vrijeme kad ćemo svakodnevno promatrati nicanje posijanih ratarskih i povrtlarskih kultura. I upravo zato, vrijedno je istaknuti kako će se sjetveni sloj tla u danima koji dolaze zagrijati tijekom dana na istoku i zapadu Hrvatske sigurno do 15℃. Ako postoji mogućnost, savjetujemo da se posijane kulture i navodnjavaju. Uz spomenute temperature tla, nicanje sigurno neće izostati.

Povrtlarima savjetujemo da suhe i sunčane dane iskoriste za duboku, a zatim i plitku obradu tla. Gnojidba se također mora obaviti. Korov ne bi smjeli paliti. Vinogradari i voćari će nastaviti s rezidbom, vezanjem, popravljanjem armature te gnojidbom. Obrada tla može pričekati dane s umjerenom vlažnošću tla.

Kako će se i saditi, savjetujemo da se prije sadnje dobro razmisli o mjestu mladih voćaka. Loše odabrano mjesto sadnje kasnije donosi neizmjerno mnogo problema. Neki od njih su zasjenjivanje niže rastućih biljaka, a pogotovo teško kultiviranje tla ako smo voćke posadili preblizu jedne drugoj.

Ne zaboravimo kućice za ptice unutar naših okućnica otvoriti i očistiti kako bi ponovno iz njih dopirao cvrkut mladunaca.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]