Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.08.2022. 14:30

Oborine nisu podmirile nedostatak vode u tlu, ali veseli da stiže još kiše

Kada možemo oćekivati kišu te kad se vraća sunce, otkriva naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.243
  • 212
  • 0

Posljednjih sedam dana akumulacija topline u cijeloj zemlji bila je veća od prosjeka za 10 do 20 posto. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 35℃, sjeverozapadu 36℃, istoku 37℃, a uzduž Jadrana i do 39℃.

No, pri tlu se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura spustila uzduž Jadrana na 19℃, a ne samo u gorju, nego i na istoku i sjeverozapadu na 11℃. Oborine je bilo, ali u nedovoljnim količinama kojima bi se podmirio nedostatak vode u tlu.

Ukupno izmjerene količine kreću se u na istoku od 3 do 21 mm, sjeverozapadu 1 do 18 mm, gorju 1 do 12 mm, a uzduž Jadrana 1 do 13 mm. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trebalo je i dalje svakodnevno navodnjavati s najmanje 5 litara vode po četvornom metru. 

Veseli nas da možemo najaviti pojavu kiše u cijeloj zemlji i to tijekom subote. Ponegdje će to biti pljuskovi s grmljavinom. No, ne daj Bože pojavu tuče. Već u nedjelju vrijeme će se promijeniti, pa će prva polovica idućeg tjedna biti suha i sunčana s akumulacijom topline većom od prosjeka za 20 do 30 posto što će ubrzati dozrijevanje svih poljoprivrednih kultura.

Tijekom jutarnjih sati temperatura će se na istoku i sjeverozapadu spustiti na 18℃. Uzduž Jadrana noći će biti tople s temperaturama većim od 20℃. Vrijedno je istaknuti kako će ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana stupanj opasnosti od UV zračenja biti visok. Mala djeca ne bi smjela boraviti na otvorenom između 11:00 i 16:00 sati, jer već nakon 20 minuta mogu dobiti opekline od Sunca. Odrasle bi osobe dnevno u organizam trebale unijeti najmanje 2 litre vode.

Osobe koje pate od alergija idućeg bi tjedna morale što više boraviti u zatvorenom prostoru, jer ambrozija trenutno proizvodi i do 8 milijuna alergenih peludnih zrnaca. Savjetujemo da se odjeća i posteljina ne suše na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru, ali i da osobe alergične na njezinu pelud prilikom izlaska iz zatvorenog na otvoreni prostor koriste maske za lice. 

Ako je ikako moguće, savjetujemo da se ode na more jer tamo ambrozije nema. Naše suosjećanje s alergičarima ne znači ništa ako spomenuta biljka raste u našoj blizini, a mi je ne uništavamo. Moramo se prisjetiti kako je u Hrvatskoj još uvijek na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (N.N. 72/07), te se time sprečava stvaranje velike količine peludi koja izaziva alergijske reakcije.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Kiša Sunce Ambrozija


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]