Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.10.2021. 13:10

Obilne količine kiše ponegdje mogu izazvati erozije tla, moguća je i pojava mraza

Poljodjelski se radovi već od sutra neće moći obavljati, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 2.425
  • 119
  • 0

Proteklih sedam dana stvarno smo uživali u ugodno toplim danima. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 24℃, na zapadu 27℃, istoku 29℃, a uzduž Jadrana do 30℃. No, jutra su ipak bila svježa, ali ne i hladna.

Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Gospiću na 4℃, Slavonskom Brodu 2℃, a u Varaždinu na 1℃. I zato je staklenike i plastenike trebalo noću zatvarati, a cvijeće osjetljivo na niske temperature zraka prekrivati.

Vrijedno je istaknuti kako je akumulacija topline u cijeloj zemlji bila veća od prosjeka za ovo doba godine i to za 5 do 15 posto. Tlo je na zapadu i istoku bilo umjereno vlažno jer je ukupno proteklih sedam dana palo 2 do 10 mm kiša. Priprema tla za sjetvu, ali i kombajnirane ratarskih kultura moglo se obavljati.

Poljodjelski se radovi već od sutra neće moći obavljati. Kišu i to izrazito obilnu na zapadu, u gorju, ali i uz Jadrana očekujemo tijekom sutrašnjeg dana. Upozoravamo na moguće pojave erozije tla. No, na kišu se ipak ne bi smjeli ljutiti. Naprotiv, vode u tlu nedostaje.

Dolaskom suhih dana, priprema, a ponegdje već i sjetva ozimih kultura moći će se vrlo brzo obavljati. Suhe i sunčane dane očekujemo isto početkom idućeg tjedna, pa će i traktori uskoro ponovno moći ulaziti na oranice.

Dnevne će vrijednosti temperatura narasti u gorju do 13℃, na istoku i zapadu 15℃, a uzduž Jadrana i do 19℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti uzduž Jadrana na 12℃, na istoku 8℃, zapadu 5, a u gorju na samo 3℃.

Upozoravamo kako na zapadu, ali i u gorju već u nedjelju, ponedjeljak i utorak može biti pojave mraza. Biljke osjetljive na temperature niže od točke smrzavanja trebat će polako sklanjati na toplija mjesta. Staklenike i plastenike gdje se odvija uzgoj cvijeća morat će se noću zatvarati.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]