Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.12.2022. 16:30

O Božiću juga - bit će zima duga

Astronomski početak zime je danas u 22 sata i 48 minuta, a šanse za bijeli Božić?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.942
  • 114
  • 0

Proteklih je dana bilo vrlo hladno. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Zadru na -2℃, Pazinu -6℃, Osijeku, ali i na Zavižanu -7℃, a u Krapini na -8℃.

Osim neispuštene vode u cijevima na otvorenom, vjerujemo da drugih šteta nema. Oborine je bilo, pa je ukupno izmjereno na istoku 9 do 11 mm, sjeverozapadu 19 do 27 mm, u gorju 51 do 73 mm, a uzduž Jadrana 14 do 47 mm oborine. I zato je tlo i dalje vrlo vlažno, pa iako radova u polju više nema, gdjegod pokoji traktor ne može ulaziti na oranice obaviti duboku obradu tla.

Vode ima u odvodnim kanalima, ali samo tamo gdje se mreža odvodnih kanala održava. Snijega na tlu bilo je u Varaždinu i Gospiću 4 cm, Ogulinu 7, a na visinskoj klimatološkoj postaji Zavižan u nacionalnom parku Sjeverni Velebit 71 cm. Spomenuta klimatološka postaja smještena je na mjestu gdje se sukobljavaju dvije različite klime, maritimna i kontinentalna, pa su svakodnevna mjerenja i opažanja brojnih meteoroloških elemenata od iznimnog značaja za praćenje vremena i klime na našim prostorima.

Idućih će dana naši krajevi biti pod utjecajem visinskog strujanja sa zapada, a što će nam donijeti malo kiše u subotu i nedjelju i to gorju, te uz Jadran. Iako je danas u 22 sata i 48 minuta astronomski početak zime, dani koji uskoro slijede neće ni malo biti primjereni ovom godišnjem dobu. Jutra će još samo do vikenda biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja, pa nakon toga slijedi osjetno zatopljenje.

Tijekom subote i nedjelje dnevne će temperature na kopnu narasti do 11℃, a uzduž Jadrana i do 15℃. Prva će polovica idućeg tjedna biti toplija i za 80% od višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti u gorju do 11℃, istoku 14℃, a na sjeverozapadu, pa i uzduž Jadrana i do nevjerojatno visokih 17℃.

Na kopnu će biti suho, ali umjereno do pretežno oblačno. Nešto malo sati sijanja Sunca ipak može biti, ali samo u ponedjeljak, a uz Jadran i u utorak.

Stara pučka izreka kaže: "O Božiću juga – bit će zima duga“. Možda će stvarno zima biti duga, ali hladna, a pogotovo i vlažna sve do pred kraj ovog mjeseca, vjerojatno neće biti. I zato česte, a ponegdje i obilne oborine ovog mjeseca već su akumulirale dovoljno vode u tlu, pa ozime kulture ne bi trebale trpjeti od epizoda suhih dana i to prvenstveno na istoku i sjeverozapadu zemlje .

I tako će još jedan u nizu božićnih blagdana proći bez snijega. No, ipak je važnije da smo donekle zdravi, pa će nam i blagdani proći u miru i veselju.       

Sretan Božić želi vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!  


Tagovi

Agro prognoza Astronomska zima Božić Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.