Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.12.2019. 13:30

O Božiću juga - bit će zima duga

Kakvo nas vrijeme očekuje u ovom blagdanskom tjednu, donosi nam naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 2.727
  • 193
  • 0

Dnevna temperatura zraka proteklih sedam dana bila je neprimjereno visoka za prosinac. Narasla je na zapadu do 18℃, gorju 19℃, a na istoku zemlje u do 20℃. Tijekom ranih jutarnjih sati na 5 cm od tla temperatura se samo na istoku spustila ispod točke smrzavanja, pa je tako u Slavonskom Brodu izmjereno -4℃. I upravo zato velika je vjerojatnost da je neobično toplo vrijeme ovog prosinca razlogom pojave bolesti na ozimim ratarskim usjevima.

Oborine je bilo najmanje na istoku Hrvatske gdje je ukupno izmjereno 11 do 22 mm. Najveće količine izmjerene su u gorju (Gospić - 80 mm), a ponegdje i uzduž Jadrana (Šibenik-107 mm), te u unutrašnjosti Istre (Pazin – 117 mm).

Veseli nas da će dani u cijeloj Hrvatskoj do nedjelje biti uglavnom suhi. Tek nešto malo oborine očekujemo u petak, ali samo u gorju te na istoku.  Dnevna će temperatura zraka na istoku i zapadu, ali i u gorju narasti do 8℃, a uzduž Jadrana do 15℃ Jutra će na kopnu biti hladna s temperaturama zraka ispod točke smrzavanja samo u petak.

Dakle, suhi, a ponegdje i sunčani dani malo će u ove blagdanske dane podići naše raspoloženje. Vjerujemo da će se voda s oranica uskoro povući pa ozime kulture ne bi trebale trpjeti od viška vode u tlu. No, to ipak ne znači da ne odemo u polje pa malo pročistimo kanale kako bi otjecanje vode bilo brže.

Relativno toplo vrijeme na dan Božića nagovještaj je duge zime. Naime, jedna stara pučka izreka kaže; "O Božiću juga – bit će zima duga“.

I tako, eto nam još jedan u nizu božićnih blagdana bez snijega. No, ipak je važnije da smo donekle zdravi te da će nam blagdani proći u miru i veselju.

Sretan Božić želi vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.