Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.03.2023. 13:00

Nije gotovo, pojava mraza idući tjedan ne smije nas iznenaditi

U nadi da će najavljena pojava mraza proći bez većih šteta, savjetujemo da se ipak na vrijeme pripremimo. Načina zaštite je mnogo, a na vama je da se odlučite koju metodu odabrati. Lošije od toga je samo da se ne odlučimo odabrati niti jednu.

Foto: Depositphoto/zefart
  • 2.227
  • 131
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je veća od prosjeka. Dnevna je temperatura narasla uzduž Jadrana do 21℃, gorju 23℃, sjeverozapadu 25℃, a na istoku zemlje do 27℃. No, jutra su ipak bila hladna.

Pri tlu se temperatura spustila na Hvaru i na -2℃, Gospiću -5℃, a u Varaždinu i na -6℃. Hladno jutro na Hvaru uistinu je prava rijetkost. Uvjereni smo da su stradale povrtlarske kulture koje su tijekom noći ostale nepokrivene folijom.

Tlo je uzduž Jadrana, te na istoku umjereno vlažno. Ukupno je izmjereno na istoku 8 do 29 mm, a uzduž Jadrana samo 4 do 9 mm oborine. Na sjeverozapadu traktori nisu mogli ulaziti na oranice, jer je tlo bilo vrlo vlažno. Uostalom, pa kako i ne bi kad je ukupno palo 35 do 45 mm oborine.

Do kraja tjedna, ali i tijekom subote i nedjelje ne očekujemo pojavu mraza. Bit će toplije od prosjeka. Dnevne će temperature zraka narasti do subote na istoku i sjeverozapadu ponegdje i do 19℃. Kako će dani biti suhi, ali i ne pretjerano sunčani planirani poljodjelski radovi će se obavljati. Tijekom subote i nedjelje oborine će polako natapati sve obradive površine. Tlo će biti vrlo vlažno. Posijano sjeme povrtlarskih kultura počet će vrlo brzo klijati i nicati.

Početak idućeg tjedna bit će hladan s pojavom mraza. Dnevna temperatura zraka na istoku i sjeverozapadu bit će niža od 10℃, dok će se jutarnja temperatura spuštati ispod točke smrzavanja. U nadi da će najavljena pojava mraza proći bez većih šteta, savjetujemo da se ipak na vrijeme pripremimo. Načina je mnogo, a na vama je da se odlučite koju metodu zaštite odabrati. Lošije od toga je samo da se ne odlučimo odabrati niti jednu . Prekrivanje povrtlarskih kultura folijom sigurno je svima ostvarivo, ali i najučinkovitije.

Neke voćke na toplijim lokalitetima već cvatu. No, pupovi nekih voćaka su nabubrili, a pojava takozvanih "mišjih ušiju“ znak je da će i kod njih uskoro doći do cvatnje. Upravo zato, suhe dane ovog tjedna treba iskoristiti za prskanja voćaka u fenofazi "mišjih ušiju“ ne čekajući da dođe do cvatnje.

Iskaznice za uporabu pesticida ne vrijede, na koje načine doći do potrebne vjerodajnice?

Podsjećamo kako je 23. travnja 2022. godine stupio novi Zakon o održivoj uporabi pesticida, te se uvodi uporaba elektroničkih vjerodajnica. Vrijedno je istaknuti kako će svi kupci sredstava za zaštitu bilja od 23. travnja ove godine moći dokazati pravo kupovine sredstava za zaštitu bilja samo barkodom na mobitelu ili na potvrdi. Ovo moramo zapamtiti, te se što prije pripremiti na korištenje barkoda.        


Tagovi

Agro prognoza Mraz Hladno Zaštita Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.