• Vremenska prognoza
  • 10.12.2015. 15:40

Ni u prosincu poljoprivreda ne miruje

Očekuju se djelomično povoljni vremenski uvjeti za obavljanje neophodnih radova na otvorenom.

Foto: pixabay.com
  • 240
  • 38
  • 0

Prema podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kontinentalnim predjelima očekuje se djelomično do pretežno oblačno, uz moguća duža sunčana razdoblja od polovice razdoblja.

Očekuje se da će temperatura na 5 cm od tla biti ispod točke smrzavanja tijekom cijelog razdoblja. Maksimalne vrijednosti temperature zraka u nizini uglavnom od 5°C do 8°C, a u gorju od 3°C do 6°C. Minimalne vrijednosti temperature zraka u nizini u granicama od -4°C do 1°C, a u gorju od -1°C do -5°C.

Izgledi za Hrvatsku za 11.12.2015-13.12.2015

Duž Jadrana se očekuje promjenjivo oblačno u prvoj polovici razdoblja, a potom pretežno sunčano vrijeme. Maksimalne vrijednosti temperature zraka od 8°C do 13°C.

Minimalne vrijednosti duž jadranske obale od 0°C do 5°C, a na otocima od 6°C do 11°C. Temperaturne sume u većem dijelu zemlje osjetno ispod razine višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Očekuju se djelomično povoljni vremenski uvjeti za obavljanje neophodnih radova na otvorenom. U kontinentalnim krajevima zbog hladnoće tijekom noći i jutra savjetuje se zaštititi osjetljivo bilje od hladnoće i glodavaca.

Radovi u prosincu

U skladu s prilikama dovršava se zimsko oranje, uz gnojidbu stajskim gnojivima. Ranije sijane ozime pšenice, ječmovi i raži koje su razvile više od četiri lista ili su izbusale potrebno je prihraniti, a na vodom ugroženim površinama vodu ispustiti.

S obzirom na hladnoću stoka mora biti u toplim stajama, treba održavati higijenu, a posebno paziti na hranidbu. U vinogradima se tlo rigola, navozi se gnoj, priprema se kolje za proljeće, popravljaju žice i stupovi, po potrebi se mijenjaju. U voćnjaku se voćke posađene ujesen nagrnu zemljom kako se korijenje ne bi smrznulo.

Tlo na kojem se sadi povrće gnoji se stajskim i mineralnim NPK-gnojivima. Provodi se duboko kopanje ili oranje na svim slobodnim površinama.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Vremenska prognoza DHMZ Oblačno Zimsko oranje Gnojidba Niske temperature


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."