• Vremenska prognoza
  • 10.12.2015. 15:40

Ni u prosincu poljoprivreda ne miruje

Očekuju se djelomično povoljni vremenski uvjeti za obavljanje neophodnih radova na otvorenom.

Foto: pixabay.com
  • 232
  • 38
  • 0

Prema podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kontinentalnim predjelima očekuje se djelomično do pretežno oblačno, uz moguća duža sunčana razdoblja od polovice razdoblja.

Očekuje se da će temperatura na 5 cm od tla biti ispod točke smrzavanja tijekom cijelog razdoblja. Maksimalne vrijednosti temperature zraka u nizini uglavnom od 5°C do 8°C, a u gorju od 3°C do 6°C. Minimalne vrijednosti temperature zraka u nizini u granicama od -4°C do 1°C, a u gorju od -1°C do -5°C.

Izgledi za Hrvatsku za 11.12.2015-13.12.2015

Duž Jadrana se očekuje promjenjivo oblačno u prvoj polovici razdoblja, a potom pretežno sunčano vrijeme. Maksimalne vrijednosti temperature zraka od 8°C do 13°C.

Minimalne vrijednosti duž jadranske obale od 0°C do 5°C, a na otocima od 6°C do 11°C. Temperaturne sume u većem dijelu zemlje osjetno ispod razine višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Očekuju se djelomično povoljni vremenski uvjeti za obavljanje neophodnih radova na otvorenom. U kontinentalnim krajevima zbog hladnoće tijekom noći i jutra savjetuje se zaštititi osjetljivo bilje od hladnoće i glodavaca.

Radovi u prosincu

U skladu s prilikama dovršava se zimsko oranje, uz gnojidbu stajskim gnojivima. Ranije sijane ozime pšenice, ječmovi i raži koje su razvile više od četiri lista ili su izbusale potrebno je prihraniti, a na vodom ugroženim površinama vodu ispustiti.

S obzirom na hladnoću stoka mora biti u toplim stajama, treba održavati higijenu, a posebno paziti na hranidbu. U vinogradima se tlo rigola, navozi se gnoj, priprema se kolje za proljeće, popravljaju žice i stupovi, po potrebi se mijenjaju. U voćnjaku se voćke posađene ujesen nagrnu zemljom kako se korijenje ne bi smrznulo.

Tlo na kojem se sadi povrće gnoji se stajskim i mineralnim NPK-gnojivima. Provodi se duboko kopanje ili oranje na svim slobodnim površinama.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Vremenska prognoza DHMZ Oblačno Zimsko oranje Gnojidba Niske temperature


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi