Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.04.2024. 09:00

Neuobičajeno za ovo doba godine je da će se uskoro neke kulture već navodnjavati

Suho i vruće vrijeme ubrzat će gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije. Čuvajte se peludi breze.

Foto: Vedran Stapić
  • 384
  • 38
  • 0

Proteklih je dana ponovno bilo toplije od prosjeka. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka ne samo na istoku i sjeverozapadu, nego i u gorju. Dnevna temperatura zraka narasla je na sjeverozapadu do 28℃, a na istoku Hrvatske i do 30℃.

Jutra na zadovoljstvo voćara i vinogradara nisu bila hladna te se temperatura spustila na istoku i sjeverozapadu samo na 5℃. Oborine je bilo najmanje na istoku gdje je ukupno palo 6 mm do 8 mm. Vrijedno je istaknuti kako je tijekom ožujka u Osijeku ukupno izmjereno 50% manje oborine od prosjeka pa su naprijed navedene količine posljednjih sedam dana tek donekle podigle vlažnost sjetvenog sloja tla. No, na sjeverozapadu je ukupno proteklih sedam dana izmjereno 13 mm do 24 mm.

Ako se prisjetimo da je u ožujku na lokaciji Varaždina ukupno palo 50 posto više oborine od prosjeka, sjeverozapad zemlje ne oskudijeva s vodom u dubljim slojevima tla. U cjelini promatrajući vlažnost tla na cijelom prostoru Hrvatske, zaključujemo kako je tlo trenutno umjereno vlažno pa se plitka obrada, ali i priprema tla za sjetvu može obavljati.

Vremenu u danima koji su pred nama neki će se poljodjelci veseliti, a neki od njih i ne naročito. Bit će suho i sunčano, a od četvrtka i sve toplije. Dnevna će temperatura zraka do subote narasti u gorju do 20℃, a na istoku i sjeverozapadu do 22℃. Tijekom subote i nedjelje biti će toplije i za 5℃. No, u prvoj će polovici idućeg tjedna biti vruće. Očekujemo da će dnevne vrijednosti temperature zraka sredinom tjedna na istoku i sjeverozapadu narasti ponegdje i do 30℃.

Ovako visokoj temperaturi se mnogi od nas neće veseliti, jer će gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije biti neuobičajeno velik za prvu polovicu travnja. Sjetveni će sloj tla biti suh. Posijane povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom morat će se natapati pa se na vrijeme na to treba pripremiti. Kako se pripremiti za natapanje već u prvoj polovici travnja, svatko od nas to zna najbolje sam za sebe. Osnovno je pronaći dovoljne količine vode, a zatim postaviti mrežu vodovodnih cijevi kako do samih kultura, tako i unutar nasada.  

Jačanjem ogranka anticiklone vjetar se smirio pa se prskanja vinograda sumpornim i bakrenim preparatima ovih dana mogu obavljati. Vinova loza je u fazi pojave prvih listića i zato treba provoditi prskanje protiv pepelnice i crne pjegavosti. Umjereno vlažno, ali već i toplo tlo potiče i nagli rast korova koje treba pravovremeno uništavati, a da li herbicidima ili plitkom obradom tla, odlučite sami.

I na kraju savjetujemo osobe koje su alergične na pelud breze da tijekom boravka u prirodi koriste zaštitne maske. Kako pelud ubrajamo u inhalacijske alergene koji disanjem ulazi u organizam, ističemo da će ovih dana u zraku koncentracija peludi breze biti visoka.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Visoke temperature Suša Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]