Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.04.2021. 12:00

Napokon stižu topliji dani - sjetva može početi

Dovoljno toplo, a i vlažno tlo garancija je da će sjeme posijano ovog tjedna vrlo brzo početi klijati, a zatim i nicati, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Popić
  • 2.526
  • 300
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je manja od prosjeka. Jutra su još uvijek bila hladna. Pri tlu se živa termometra na istoku spustila na -6, a u gorju i zapadu na -7℃. Upravo zato, povrtlarske kulture uzgajane ne otvorenom sigurno su stradale. Oborine je bilo, pa je tlo danas umjereno vlažno.

U danima koji dolaze akumulacija topline konačno će biti jednaka, a ponegdje i veća od prosjeka za ovo doba godine. Vrijedno je istaknuti kako će dnevna temperatura zraka u nedjelju narasti u gorju do 17℃, uzduž Jadrana 18℃, a na istoku i zapadu Hrvatske i do 20℃.

Tlo će iz dana u dan biti sve toplije. Temperature sjetvenog sloja tla krajem tjedna na istoku i zapadu Hrvatske kretat će se oko 12℃. No, u gorju će srednje dnevne vrijednosti još uvijek biti niže od 10℃.

Oborine se do kraja tjedna ne očekuju, pa će tlo biti umjereno vlažno. Ne samo plitka obrada tla, nego i sjetva povrtlarskih pa i ratarskih kultura moći će se obavljati.

Savjetujemo vam da suhe i sunčane dane svakako iskoristite za sadnju ljetnog cvijeća. Kako se pojava mraza ne očekuje, biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja neće trebati noću prekrivati akrilnom folijom, a staklenike i plastenike zagrijavati. Savjetujemo i da se ruže pregledaju jer je opasnost od pojave lisnih ušiju, ali i pepelnice vrlo velika. No, vinogradare upozoravamo na moguću pojavu grinja, ali ovisno o fenofazi u kojoj se vinova loza nalazi.

Vrijedno je istaknuti kako će se idućih dana u zaštiti od biljnih bolesti moći koristiti sumporni pripravci, jer će dnevne temperature svakodnevno biti veće od 15℃.

Oborine očekujemo tek sredinom tjedna koji nam dolazi. Upravo zato, povrtlarske kulture posijane ovog tjedna, u tjednu koji slijedi nicat će vrlo brzo i ujednačeno. No, očekujemo i vrlo intenzivan rast korova. Plitkom obradom umjereno vlažnog tla korovi nam neće neko vrijeme praviti probleme.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo