Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.11.2018. 13:30

Napokon stiže prava jesen?

I ovaj tjedan, poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi iscrpnu agro prognozu za sve čitatelje Agrokluba!

Foto: Bigstockphoto/Uros Poteko
  • 866
  • 72
  • 0

Već od sutra slijedi pritjecanje hladnog zraka te će temperature biti primjerene ovome mjesecu. Laganu će odjeću zamijeniti toplija.

No, tijekom proteklih sedam dana uživali smo u toplini jer je u danima vikenda maksimalna temperatura narasla u gorju do 19ᵒ C, na zapadu i u Istri do 22ᵒ C,  a na istoku Hrvatske te u Dalmaciji i do 23ᵒ C. Rano proljetno cvijeće, tj. jaglaci su se probudili, zamijenili su godišnje doba pa su odjednom procvali. Uostalom pa kako i ne bi kad je temperatura tla na 10 cm dubine narasla u gorju do 14ᵒ C, a na zapadu i istoku Hrvatske i do 18ᵒ C.

Jutra su tek ponegdje bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna se temperatura zraka spustila u Dalmaciji na 7ᵒ C, Istri 2ᵒ C, zapadu Hrvatske 1ᵒ C, u gorju na 0ᵒ C, a na istoku i na -1ᵒ C. I zato plastenike i staklenike trebalo je vrlo malo samo u ranojutarnjim satima zagrijavati.

Oborine je proteklih sedam dana bilo, ali vrlo malo u gorju. U Istri je ukupno izmjereno 16 do 22 mm, a u Dalmaciji 1 do 14 mm oborine.  No, na zapadu i istoku Hrvatske oborine ponovno nije bilo. Tlo je i dalje vrlo suho. Ratari s tugom promatraju stanje ozimih usjeva, jer vlage u sjetvenom sloju tla ima vrlo malo, a ponegdje je već davno i nema. Nažalost, na nekim lokalitetima štete od nedostatka vode na ozimim usjevima bit će nenadoknadive.

Oborine se do kraja ovog tjedna ne očekuju. Vjerojatnost za njihovu pojavu postoji, ali u prvim danima idućeg tjedna. Do tada nam ne preostaje ništa drugo nego čekati i vidjeti koliko će pasti.

Krajem tjedna pripremimo se na hladna jutra kad će se temperature zraka tijekom noći i rano u jutro spuštati ispod točke smrzavanja. Najava mraza već u četvrtak kako u gorju, tako i na zapadu, ali i na istoku Hrvatske signal je da biljke osjetljive na niske temperature polako unosimo na toplija mjesta, a one koje ostaju vani prekrijemo kukuruzovinom, papirom ili nekom folijom. Ne zaboravimo ispustiti vodu iz cijevi koje se nalaze na otvorenom.  Međutim, još uvijek neće biti tako hladno kao što je bilo u Zadru 23. studenog 1983. godine kad se temperatura spustila na -7.7ᵒ C ili u Slavonskom Brodu 24. studenog 1988. godine kad je izmjereno -23.6ᵒ C.

Dakle, suhe i sunčane dane s hladnim jutrima sve do kraja tjedna treba iskoristiti za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka, duboku obradu tla, ali i zaštitu voćnjaka i vinograda od divljači. Zahladnjenje će natjerati miševe u naše domove, pa što prije postavimo mišolovke ili zatrovane mamce.     


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]